Κόσμος
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 16:32

Ρεκόρ μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός εισροών από το κανάλι της Μάγχης σε σχέση με το 2020. Πίεση το μεταναστευτικό για το Τζόνσον, που συνεχώς χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Η καινούρια χρονιά και ο τελικός απολογισμός της προηγούμενης πιέζουν ακόμα περισσότερο τον Μπόρις Τζόνσον και την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ που πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στον απολογισμό του 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε πάνω από 28.000 μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης και τελικά να εισέλθουν στη χώρα. Είναι ένας αριθμός ρεκόρ και μάλιστα τριπλάσιος σε σχέση με το 2020, που μόλις 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν το κανάλι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 28.431 άνθρωποι πέρασαν τα θαλάσσια γαλλοβρετανικά σύνορα. Ο Νοέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας, καθώς όχι μόνο 6.869 πρόσφυγες και μετανάστες προσέγγισαν τις βρετανικές ακτές, αλλά 27 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του καναλιού.

Το «αμφιλεγόμενο» βρετανικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη καταθέσει νομοσχέδιο (Nationality and Borders Bill), το οποίο μετά από μεγάλη συζήτηση και πολλές αλλαγές έγινε δεκτό από τους βουλευτές, όμως καθυστερεί από τη Βουλή των Λόρδων όπου και πρέπει να πάρει την τελική έγκριση. Βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι ότι θα καταστήσει ποινικό αδίκημα την παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά και ότι εισάγει για πρώτη φόρα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τους διακινητές μεταναστών.

Από την άλλη πολλές ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στα μεταναστευτικά θέματα, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «επικίνδυνο, σκληρό και αντι-προσφυγικό» και εκτιμούν ότι «το μόνο που θα πετύχει είναι περισσότεροι πνιγμοί ανθρώπων στο κανάλι».

«Κλειδί» οι γαλλικές εκλογές

Επιπλέον πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και η Γαλλία. Ασχέτως του πόσο αυστηρή είναι η βρετανική νομοθεσία, η ταραχώδης σχέση των δυο χωρών το τελευταίο διάστημα περιπλέκει τα πράγματα, καθώς μόνο με τη συνεργασία των δυο μπορούν να σταματήσουν οι ατελείωτες ροές στο Κανάλι.

Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια πιθανή συμφωνία με το Παρίσι θα έρθει μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο. Η πεποίθηση είναι ότι ο πρόεδρος Μακρόν στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις του απέναντι στους Βρετανούς, συνεχίζοντας το παιχνίδι ευθυνών που επικρατεί εδώ και μήνες.

Όμως ο χρόνος πιέζει και τον Τζόνσον αφού το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Μπρέξιτ. Με τα μάτια στραμμένα στις δημοσκοπήσεις, όπου συνεχώς χάνει έδαφος, επιδιώκει γρήγορα μία επιτυχία στο ζήτημα αυτό, που είναι μία από τις τελευταίες του ευκαιρίες, ώστε να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του.