Κόσμος
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 09:35

Μεσανατολικό: Τον κίνδυνο «έκρηξης» στη Δυτική Όχθη επεσήμανε ο Αμπάς στον Πούτιν

Η πολιτική που ασκεί το Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αληθινή «έκρηξη» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θέατρο αέναα επαναλαμβανόμενων βίαιων επεισοδίων, τόνισε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πολιτική που ασκεί το Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αληθινή «έκρηξη» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θέατρο αέναα επαναλαμβανόμενων βίαιων επεισοδίων, τόνισε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Αμπάς συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο χθες το πρωί, προτού συμπληρωθούν δύο ημέρες από τη συνάντησή του με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, τον Μπένι Γκαντς, στο σπίτι αυτού του τελευταίου. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου στο Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Η συνάντηση Αμπάς/Γκαντς ήταν η «τελευταία ευκαιρία προτού σημειωθεί έκρηξη», σχολίασε μέσω Twitter ο παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Χουσέιν αλ Σέιχ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα αίτια ή τα αιτιατά της ενδεχόμενης «έκρηξης».

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι μέλος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή, ο Μαχμούντ Αμπάς απέδωσε την επαπειλούμενη «έκρηξη» στις ισραηλινές πολιτικές.

«Υπογράμμισε τη σημασία που έχει να τερματιστούν οι μονομερείς πρακτικές του Ισραήλ ως προς τους οικισμούς, την κατάσχεση γαιών, την έξωση των Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ (...) και την τρομοκρατία των εποίκων, καθώς τα μέτρα του Ισραήλ θα οδηγήσουν σε έκρηξη», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, το WAFA.

Μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ του κ. Αμπάς, ο ηγετικός ρόλος του οποίου αμφισβητείται, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής και να μειωθούν οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

«Ελπίζουμε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν θα επιταχύνουν την ορμή για την προώθηση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών το 2022», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Νεντ Πράις.

Όμως «οικονομικά μέτρα και μέτρα ασφαλείας δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο της πολιτικής διαδικασίας», είπε χθες ο κ. Αμπάς στον κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αναμένεται να λάβει «αποφάσεις κλειδιά» όταν συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), κάτι που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψε 410 επιθέσεις ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, έναντι 358 όλο το 2020.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ισραηλινού στρατού, το 2021 διαπράχθηκαν 100 επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έναντι 60 έναν χρόνο νωρίτερα. Σε αυτές προστέθηκαν 5.532 περιστατικά στα οποία Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες, έναντι 4.000 την προηγούμενη χρονιά.

Πρόσφατα ο ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία τόσο για τη βία των εβραίων εποίκων, όσο και για τις εκκλήσεις παλαιστινιακών οργανώσεων να αυξηθούν οι συγκρούσεις με το Ισραήλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP