Κόσμος
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2007 13:01

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αγκυρα για τη συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Λίβανο προέβη η Αγκυρα για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης http://www.naftemporiki.gr/premium/archive/story.asp?id=1290129 που πρόσφατα υπέγραψε η λιβανική κυβέρνηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διπλωματικές πηγές στην Βηρυτό δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η τουρκική διπλωματία θεωρεί ότι ο Λίβανος έπρεπε να συμβιβαστεί πρώτα με την ¶γκυρα, πριν υπογράψει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Κύπρο.

Με τη συμφωνία ρυθμίζονται θέματα εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας το τουρκικό διάβημα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα σε περίπτωση ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου, ιδιαίτερα στη νότια πλευρά της Κύπρου, και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό η κυπριακή κυβέρνηση έχει πάρει νομικές συμβουλές. Παράλληλα ο πρόεδρος της Κύπρου απέρριψε το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και με την Τουρκία.

Όπως επεσήμανε, σε όλες τις περιπτώσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίζει διαπραγματεύσεις, η παρουσία της Τουρκίας είναι έντονη, γι αυτό, εξήγησε, είναι χρήσιμο να υπογράφεται η συμφωνία και ακολούθως να δημοσιοποιείται. Ανάλογη αντίδραση, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπήρξε και στο θέμα των διαβουλεύσεων με τη Συρία και την Αίγυπτο.