Απόψεις
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 07:00

Ένας χρόνος εμβολιασμών, δύο χρόνια lockdown

Πέρυσι τέτοια εποχή, η κυκλοφορία των αντι-Covid εμβολίων πρόβαλε ως το μεγάλο game changer στο παγκόσμιο θρίλερ του κορονοϊού, γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Πέρυσι τέτοια εποχή, η κυκλοφορία των αντι-Covid εμβολίων πρόβαλε ως το μεγάλο game changer στο παγκόσμιο θρίλερ του κορονοϊού. Χρειάστηκε ένας χρόνος και μια καθοριστική μετάλλαξη του ιού για να ανατραπούν βεβαιότητες και προσδοκίες. Φέτος είναι η παραλλαγή Όμικρον, γεννημένη στα εργοστάσια μεταλλάξεων του -αποκλεισμένου από τα εμβόλια- αναπτυσσόμενου κόσμου, που γίνεται το νέο game changer. Σαρώνει τη Δύση, αιφνιδιάζει τις κυβερνήσεις και γράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ νέων κρουσμάτων, με αποκορύφωμα τον ίλιγγο της Δευτέρας: σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 1,44 εκατομμύριο νέες μολύνσεις, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός της πανδημίας. 

Μπροστά σ’ αυτή την προέλαση, κοινή γραμμή και κοινή πολιτική διαχείριση στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει. Ολλανδία και Αυστρία υιοθέτησαν πρώτες -και μόνες έως τώρα- μοντέλο Κίνας και covid free. Στην Ολλανδία η κυβέρνηση Ρούτε εφαρμόζει καθολικό lockdown τουλάχιστον έως τις 15 Ιανουαρίου, με προοπτική επέκτασής του. Στην Αυστρία η χώρα «κλείδωσε» ερμητικά στην κορύφωση της χειμερινής τουριστικής περιόδου και εν μέσω έντονων αντιδράσεων για το υψηλό οικονομικό κόστος.

Στην Ιταλία, ο Μάριο Ντράγκι επέλεξε ενδιάμεση οδό - έριξε το βάρος σε εκτεταμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τις περισσότερες δραστηριότητες.

Στη Γαλλία της προεκλογικής περιόδου και της ακροδεξιάς πίεσης προς τον Μακρόν, η κυβέρνηση Καστέξ επιμένει προσώρας στη χαλαρή γραμμή: Η χώρα έχει 100.000 κρούσματα ημερησίως και η Όμικρον διασπείρεται εκθετικά, όμως η κυβέρνηση απέρριψε τις εισηγήσεις για κλείσιμο της εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας την Πρωτοχρονιά, και περιορίστηκε σε υποχρεωτική χρήση μάσκας και ακύρωση των υπαίθριων εορταστικών εκδηλώσεων. 

Η Ελλάδα, η οποία εκτός από την υψηλή θνησιμότητα ανά εκατομμύριο πληθυσμού εμφανίζεται από χθες και στις πρώτες θέσεις των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, επέλεξε μέχρι τώρα μοντέλο εγγύτερο σε εκείνο της Γαλλίας. Οι έως τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης βασίστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε επιστημονικές εκτιμήσεις που ήθελαν τα ημερήσια κρούσματα να συγκρατούνται στις 11.000 με 12.000 ημερησίως το επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και μένει να φανεί τόσο το τίμημα του ρίσκου όσο και το εάν θα υπάρξει άμεση αλλαγή πλεύσης. Δεν αποκλείεται, δε, την τελική διέξοδο να τη δώσει μια όχι νέα αλλά αρκετά ώριμη πια σκέψη, που φέρεται να κυοφορείται στις Βρυξέλλες - η επιβολή πανευρωπαϊκού lockdown εντός του Ιανουαρίου. Θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση για όλη την Ευρώπη ενώπιον διλημμάτων υψηλού πολιτικού και οικονομικού κόστους...