Κόσμος
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 18:30

Κίνα: Σύννεφα στον ορίζοντα του 2022

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Κίνα για το νέο έτος. Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, η έλλειψη πρώτων υλών, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι αβεβαιότητες στον τομέα των ακινήτων επιβραδύνουν την οικονομία στην Κίνα. Τα χρόνια της θυελλώδους οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται να έχουν τελειώσει. Η ασιατική χώρα-κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες- είναι πιθανό να αναπτυχθεί πολύ πιο αργά το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]


Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Κίνα για το νέο έτος. Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, η έλλειψη πρώτων υλών, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι αβεβαιότητες στον τομέα των ακινήτων επιβραδύνουν την οικονομία στην Κίνα. Τα χρόνια της θυελλώδους οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται να έχουν τελειώσει. Η ασιατική χώρα-κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες- είναι πιθανό να αναπτυχθεί πολύ πιο αργά το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδεικτική και η νέα πρόβλεψη του Ιαπωνικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, που ακύρωσε την εκτίμηση οτι τη διετία 2028/2029, το  Κινεζικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει το αμερικανικό. Αυτό θα συμβεί το 2033, εκτιμά τώρα  το Ιαπωνικό ερευνητικό ινστιτούτο, που το αποδίδει στις συνέπειες της διαδικασίας μείωσης των εκπομπών CO2 ,την κρίση χρέους και την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Πεκίνο αρχίζουν να κυκλοφορούν  φήμες για πιθανή μείωση του στόχου ανάπτυξης για το 2022-μεταξύ 4,9% και 5,5%. Κάτι τέτοιο  θα ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1990, έτος κατά το οποίο επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Η εξέλιξη αυτή θα καθορίσει και τις στρατηγικές του Πεκίνου , ενόψει του επόμενου εθνικού συνεδρίου του ΚΚ Κίνας στο οποίο ο Πρόεδρος Σι Τζιπινγκ αναμένεται να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

Η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να υπερασπιστεί την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της εγχώριας  ζήτησης με κάθε τρόπο, παίζοντας ακόμη και με τη φωτιά του πληθωρισμού. Πολλοί στοιχηματίζουν στην ικανότητα του Προέδρου Σι να χρησιμοποιήσει τα απεριόριστα εργαλεία κρατικής παρέμβασης που έχει στη διάθεσή του. Αλλά στο τραπέζι παραμένουν κρίσιμα ζητήματα που δεν διαλύουν τα μαύρα σύννεφα , τα οποία αιωρούνται πάνω από την κινεζική οικονομία το 2022.

«Θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επικεντρωθούν στην προώθηση της μεταρρύθμισης και της καινοτομίας προκειμένου να επιτύχουμε  ανάπτυξη υψηλής ποιότητας», ανέφερε ο Λι Σουεσόνγκ, οικονομολόγος από την κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS). Για το οικονομικό σχέδιο του 2022, οι ειδικοί προτείνουν επίσης στόχο πληθωρισμού γύρω στο 3%, δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 3% και δημιουργία 11 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις πόλεις.

Αύξηση εγχώριας ζήτησης

Η πρόσφατη ετήσια Διάσκεψη για την Οικονομία που συγκλήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος για να καθοριστεί η εθνική οικονομική ατζέντα, επιβεβαίωσε την ανάγκη να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εγχώρια ζήτηση. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστοί οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί μέσω νέων φορολογικών περικοπών και διαφόρων ειδών επιχορηγησεων σε στρατηγικές εταιρείες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν με την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal , η αυστηρή πολιτική ελέγχου της κινεζικής κοινωνίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο αυξανόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν βλάψει τις επιχειρήσεις καινοτομίας. Οι βιοφαρμακευτικές και οι αεροπορικές βιομηχανίες εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τους μεγάλους δυτικούς ανταγωνιστές. Η αυστηροποίηση των μέτρων απο την Ουάσιγκτον σε ότι αφορά τους  ημιαγωγούς έχει περιορίσει επίσης ,σοβαρά τις κινεζικές φιλοδοξίες για την επόπτευση τεχνολογικής αυτονομίας και ηγετικής θέσης σε τεχνολογίες αιχμής, που διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου , φαίνεται ότι ήρθε η ώρα το Πεκίνο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές. Αφού εκμεταλλεύτηκε τη φάση επέκτασης που ακολούθησε το 2001, ο ασιατικός γίγαντας σήμερα βρίσκεται στη θέση του θύματος της παγκοσμιοποίησης.

Η κρίση των ακινήτων

Επιπλέον, η κρίση στον τομέα των ακινήτων είναι τέτοια, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της κινεζικής οικονομίας, αλλά και να υπονομεύσει τα όνειρα της νεοφυούς κινεζικής μεσαίας τάξης να αποκτήσει ένα σπίτι.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η έμφαση που δόθηκε από την κινεζική κυβέρνηση στην αναζήτηση σταθερότητας ,εγείρει στην πραγματικότητα τον φόβο ότι η αυξανόμενη αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός ,θα μπορούσαν να επιφέρουν δύσκολες προκλήσεις. Για αυτόν τον λόγο, οι ανησυχίες της κινεζικής κυβέρνησης σήμερα  φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στην καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων παρά στην αύξηση του ΑΕΠ.

Πέρα από τις ιδεολογικές «δικαιολογίες» για την καταπολέμηση της «άτακτης ανάπτυξης του καπιταλισμού» για τις οποίες μιλά ο Πρόεδρος Σι ,αυτό που φαίνεται να ανησυχεί το Πεκίνο είναι το πως θα περιορίσει  την επιβράδυνση της οικονομίας  και θα την κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για την κινεζική κοινωνία. Για την αποτροπή πιθανών κοινωνικών εκρήξεων …