Πολιτική
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 18:44

Νέα ερώτηση στη Βουλή για το βιβλίο «που παραποιεί την ελληνική Ιστορία»

Νέα ερώτηση με την οποία ζητεί την ξεκάθαρη θέση του Υπουργείου Παιδείας για το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο βουλευτής καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το βιβλίο, «λόγω των πολλών ανακριβειών που περιλαμβάνει και της αποσιώπησης γεγονότων», ζητεί να μην προχωρήσει το Υπουργείο σε επανεκτύπωση του συγκεκριμένου συγγράμματος, κι αν ο χρόνος δεν επαρκεί για τη συγγραφή νέου βιβλίου, προτείνει την επαναφορά του παλαιού συγγράμματος.

Επί παραδείγματι, ο βουλευτής αναφέρει ότι:

«Δεν γίνεται καμία αναφορά στο βιβλίο γιατί επελέγη η 25η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου ορίζεται ως «η κίνηση των πολιορκημένων Ελλήνων να βγουν από το φρούριο»!

Η θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο ούτε καν αναφέρεται.

Λείπουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως η μάχη της Αλαμάνας, η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, η Γραβιά, τα Δερβενάκια.

Η αναφορά στην προσφορά ηρώων του 1821 όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι ελάχιστη.

Γίνεται προσπάθεια εξωραϊσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι Ελληνες εμφανίζονται να συμβιώνουν αρμονικότατα με τους κατακτητές.

Υποβαθμίζεται ο ρόλος της Εκκλησίας και στα χρόνια της δουλείας και κατά την επανάσταση. Και τούτο όταν ακόμα και ο μαρξιστής ιστορικός Νίκος Σβορώνος είχε την τόλμη και την εντιμότητα να παραδεχθεί τον εθνικό και παιδευτικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εκμηδενίζεται η ιστορική διάσταση της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία παρουσιάζεται, περίπου ως τουριστική έξοδος με τους χιλιάδες Ελληνες πρόσφυγες να εμφανίζονται ως ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου που «συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα». Και φυσικά καμία λέξη για ξεριζωμό, διωγμό, σφαγή, καταστροφή.

Η αναφορά στο έπος του 1940 περιορίζεται στην εξής φράση: «Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι. Οι Έλληνες, το 1940-41, απομακρύνουν τα ιταλικά στρατεύματα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα σημειώνοντας σημαντικές νίκες».