Αθλητικά
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 09:00

Σπύρος Ζαννιάς: Ένα μεγάλο τουρνουά στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα ήταν παγκόσμια γιορτή

Ο Σπύρος Ζαννιάς είναι από τους παράγοντες που δεν χρειάζονται συστάσεις. Η διαδρομή του στο αθλητικό γίγνεσθαι είναι μακρά και πασίγνωστη, ενώ η παρουσία του στα δρώμενα του τένις συνδυάστηκε με την αλματώδη ανάπτυξη ενός αθλήματος που τα τελευταία χρόνια καθήλωσε το ελληνικό κοινό στις τηλεοράσεις, για να απολαύσει μια μεγάλη νίκη του Τσιτσιπά απέναντι στον Ναδάλ ή να ακούσει την κραυγή θριάμβου της Σάκκαρη με αντίπαλο την Οσάκα. Ο ισχυρός άνδρας του τένις μιλά στη Ναυτεμπορική για το άθλημα που μπήκε στη ζωή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια. 

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου
[email protected]

Ο Σπύρος Ζαννιάς είναι από τους παράγοντες που δεν χρειάζονται συστάσεις. Η διαδρομή του στο αθλητικό γίγνεσθαι είναι μακρά και πασίγνωστη, ενώ η παρουσία του στα δρώμενα του τένις συνδυάστηκε με την αλματώδη ανάπτυξη ενός αθλήματος που τα τελευταία χρόνια καθήλωσε το ελληνικό κοινό στις τηλεοράσεις, για να απολαύσει μια μεγάλη νίκη του Τσιτσιπά απέναντι στον Ναδάλ ή να ακούσει την κραυγή θριάμβου της Σάκκαρη με αντίπαλο την Οσάκα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Ζαννιάς επανεξελέγη στην Ολυμπιακή Επιτροπή της ITF, όπου μετέχει από το 1999. Τι σημαίνει όμως για τον ίδιο αυτή η αδιάλειπτη παρουσία και πως βρέθηκε στο χώρο του τένις ένας πολιτικός μηχανικός;

«Είναι τιμή για την Ελληνική Ομοσπονδία αλλά και για εμένα προσωπικά η συμμετοχή μου ως πλήρες Μέλος σε Όργανο Διοίκησης με ιδιαίτερη βαρύτητα στον παγκόσμιο χάρτη του Τένις. Η σύνθεσή του είναι πολύ υψηλού επιπέδου, με την συμμετοχή των David Haggerty (Πρόεδρος της ITF & Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής), Tarak Cherif (Πρόεδρος της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Τένις), Stefan Fransson (Επικεφαλής Διαιτησίας ITF), Naohiro Kawatei (Μέλος του Δ.Σ. της ITF), Wenbin Liu (Γενικός Γραμματέας της Κινεζικής Ομοσπονδίας Τένις), Alicia Masoni de Morea (Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Αργεντινής), Gilles Moretton (Πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τένις), Jeffrey Morrison (Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τένις των ΗΠΑ), Camilo Perez Lopez Moreira (Μέλος του Δ.Σ. της ITF & Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής), Mary Pierce (Αθλήτρια, 5η Ολυμπιονίκης Αθήνα 2004 με τέσσερες τίτλους Grand Slams-Μέλος του Δ.Σ. της ITF), Sandi Procter (Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Τένις), Ruth Wipfli (Αντιπρόεδρος της Ελβετικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Mark Woodforde (Αθλητής με δώδεκα τίτλους Grand Slams), Εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας-Μέλος του Δ.Σ. ITF)  & Παρατηρητές τους Ross Hutchins (εκπρόσωπος ATP), Neil Robinson (εκπρόσωπος WTA).

Είναι γνωστό πως για να είναι δυνατή η ανάληψη πόρων, όπως μεγάλες διοργανώσεις Davis & Fed Cup, διεθνή πρωταθλήματα, παροχές σε αθλητές/τριες, ελεύθερες κάρτες συμμετοχής, παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες κ.λ.π., επιβάλλεται να υπάρχουν καλές σχέσεις με του διεθνείς υπερκείμενους φορείς, την ITF και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Στο σκέλος της ερώτησης σαν μηχανικός στο Τένις, αναφέρω πως στον Παγκόσμιο Χάρτη του Τένις συμμετέχουν πολλοί μηχανικοί στο επάγγελμα και αναφέρω χαρακτηριστικά τον τέως Πρόεδρο της ITF & Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Francesco Ricci Bitti. Στην Ελληνική Ομοσπονδία συμμετέχουν πολλοί μηχανικοί στα όργανα διοίκησης και  ο Σύνδεσμος Μηχανικών Τένις στην Ελλάδα αριθμεί πάνω από τετρακόσιους μηχανικούς. Πιστεύω πως το πρακτικό, θετικό δημιουργικό πνεύμα των μηχανικών καταδεικνύει προσφορά και στον Αθλητισμό».

-Ποια είναι η ουσιαστική σημασία της εκλογής σας για το ελληνικό τένις και τον ελληνικό αθλητισμό εν γένει, πέρα από το αυτονόητο πρεστίζ και την αναγνώριση;

«Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Α. ο πρώτος στόχος ήταν η διάδοση του τένις σε ολόκληρη την επικράτεια, που έγινε πραγματικότητα και με την αμέριστη βοήθεια και στήριξη των Συνεργατών-Μελών στο Δ.Σ., των Ενώσεων, των Σωματείων-Μελών και των εργαζομένων, τους οποίους ευχαριστώ.

Σήμερα η Ομοσπονδία έχει στη δύναμή της πάνω από 300 σωματεία.  Ο δεύτερος στόχος ήταν η ισόρροπη ανάπτυξη των Εθνικών Πρωταθλημάτων στην περιφέρεια και στο κέντρο και η ανάληψη Διεθνών Πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών, στόχος που έγινε πραγματικότητα και σήμερα διοργανώνονται πάνω από 700 Εθνικά Πρωταθλήματα και πάνω από 70 Διεθνή Πρωταθλήματα που μετρούν στις διεθνείς βαθμολογίες, διάσπαρτα από τα Χανιά μέχρι την Ορεστιάδα και από τα Δωδεκάνησα μέχρι την Κέρκυρα, τα οποία προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους Έλληνες Αθλητές/τριες να επιλέξουν το Τένις.

Τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την στήριξη των υπερκείμενων διεθνών φορέων ITF και ΤΕ. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ITF David Haggerty, τα μέλη του Δ.Σ. της ITF, τους εργαζόμενους στην ITF, τον πρόεδρο της TE Ivo Kaderka, τα μέλη του Δ.Σ. της TE, τους εργαζόμενους στην TE για την αμέριστη στήριξή τους στην Ε.Φ.Ο.Α.».

-Πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Α. από το 1995 έως το 2021, αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Α, πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας, αντιπρόεδρος της Tennis Europe, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της ITF, πρόεδρος και ιδρυτής τής Βαλκανικής Ένωσης Τένις, πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα… Εν τέλει, υπήρξε θέση που να θελήσατε αλλά να μην την είχατε; Ποια ανάγκη υπαγόρευσε αυτή την πολυσχιδή δραστηριότητα;

«Η παρουσία μου στα κοινά ξεκίνησε από το 1974, σε ηλικία 20 ετών. Οι θέσεις που αναφέρετε είναι καταταγμένες σε χρονικές περιόδους 47 ετών. Είναι αλήθεια πως όπου συμμετείχα σε εκλογική διαδικασία πάντα εκλεγόμουν, ίσως και από τύχη. Στα διοικητικά του Ελληνικού Αθλητισμού η παρουσία μου χρονολογείται από το 1989. Πρόεδρος του ιστορικού και μεγάλου Σωματείου Τένις της Ηλιούπολης, πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Α. από το 1995, μέλος της ΕΟΕ από το 1997. Οι θέσεις που αναφέρετε είναι ανά τετραετία και όχι ταυτόχρονες. Θα πρέπει να τονίσω επίσης πως η Ομοσπονδία, η ΕΟΕ, οι θέσεις στην ΕΟΕ και στην Διεθνή Ομοσπονδία λειτουργούν σαν αλυσίδα.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι παρότρυνα και στήριξα διοικητικά στελέχη της Ομοσπονδίας να εκλεγούν σε διεθνείς θέσεις και σήμερα έχουμε την τιμή σαν Ελλάδα να εκπροσωπούμαστε με επτά στελέχη, που αποκτούν εμπειρίες και στηρίζουν το Ελληνικό Τένις και τρία στελέχη τα οποία στηρίζουν τον Ελληνικό Αθλητισμό από θέσεις στην ΕΟΕ».

 

Η κομματικοποίηση (και) του Αθλητισμού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ένα φαινόμενο που προκαλεί άσχημη εντύπωση είναι η προσπάθεια κομματικοποίησης του αθλητισμού σε διοικητικό/θεσμικό επίπεδο. Συνεπεία τούτου, σε πλείστες περιπτώσεις, είναι η αναξιοκρατία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαννιάς, αυτό δεν υφίσταται στις αθλητικά προηγμένες χώρες.

«Προφανώς και θα πρέπει το Αθλητικό Κίνημα να μην κομματικοποιείται και να ακολουθεί τον Ολυμπιακό Χάρτη, που ορίζει την ανεξαρτησία του. Είναι λάθος η κάθε χρήση πολιτικών που παραβιάζουν με οποιοδήποτε τρόπο την αρχή αυτή.

Στις προηγμένες αθλητικά χώρες δεν υπάρχουν παρεμβάσεις και ακολουθούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η αξιοκρατική ή μη λειτουργία των διοικήσεών τους κρίνεται από τις Γενικές Συνελεύσεις τους που διενεργούνται κάθε χρόνο».

-Πέρα απ΄ αυτό, υπάρχει παρεμβατικότητα στο έργο των Ομοσπονδιών από την πολιτική; Συχνά, π.χ., ασκείται πίεση μέσω των ετήσιων επιχορηγήσεων.

«Η χρηστή διοίκηση είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο για την αποφυγή παρεμβάσεων. Η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει την χρηστή διοίκηση, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει και μάλιστα προληπτικά. Κάθε Αθλητική Ομοσπονδία θα πρέπει να επιχορηγείται τουλάχιστον με τα ανελαστικά της έξοδα χωρίς καμιά παρέμβαση και πιέσεις. Η περαιτέρω χρηματοδότηση  για την καλλιέργεια και ανάπτυξη αφορά στο κοινωνικό σύνολο, γιατί ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό».

-Μιας και ο λόγος για τα κονδύλια της Πολιτείας προς τον Αθλητισμό, πόσο δυσκόλεψε η ζωή σας με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις τεράστιες περικοπές; Μιλήστε μας ειδικά για την Ομοσπονδία του Τένις και τα προβλήματά της.

«Η Ε.Φ.Ο.Α. είναι οικονομικά υγιής. Τα έσοδα από το Δημόσιο είναι το 30% περίπου του προϋπολογισμού της. Διεκδικούμε τα ανελαστικά μας έξοδα και ακόμη μεγαλύτερη επιχορήγηση αφού η άμεση συνεισφορά μας στην Εθνική Οικονομία είναι μεγαλύτερη από 15.000.000€».

 

Λαϊκό άθλημα το τένις

Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι το τένις είναι πολύ ακριβό σπορ. Αυτό δεν ισχύει πλέον, εξηγεί ο κ. Ζαννιάς, καθώς τις μεγάλες δαπάνες υφίστανται μόνο όσοι κάνουν πρωταθλητισμό.

«Το τένις είναι πλέον λαϊκό άθλημα και σε καμιά  περίπτωση ακριβό. Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολος, γιατί οι μετακινήσεις και οι διαμονές στοιχίζουν ακριβά. Για να ξεχωρίσει αθλητής του τένις πρέπει να συμμετέχει από την ηλικία των 14ων ετών σε τουλάχιστον 10 διεθνή πρωταθλήματα ανά έτος. Τα διεθνή πρωταθλήματα που διεξάγονται στην χώρα μας είναι μεγάλη βοήθεια για τους αθλητές που επιθυμούν να επιλέξουν το τένις σαν επάγγελμα».

-Mείζον θέμα των τελευταίων εβδομάδων είναι οι εμβολιασμοί των αθλητών: π.χ., ο Τζόκοβιτς εγγράφηκε στο Australian Open αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα συμμετάσχει, καθώς τα μέτρα στην Αυστραλία είναι άκαμπτα. Η άποψή σας;

«Δεν είμαι σε θέση να εκφράσω άποψη για τους επαγγελματίες αθλητές. Είναι απόφαση των ίδιων και των οικογενειών τους. Πιστεύω ότι δεν θέλουν να ρισκάρουν απουσίες από προσοδοφόρες διοργανώσεις από πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Είναι όμως αναφαίρετο δικαίωμα των χωρών που διοργανώνουν αγώνες επιπέδου να διαφυλάξουν τους πολίτες τους αλλά και το προϊόν τους».

 

Μια παγκόσμια γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Άραγε, παραμένει «όνειρο θερινής νυκτός» η φιλοξενία ενός μεγάλου επαγγελματικού τουρνουά στην Ελλάδα με σημαντικά χρηματικά έπαθλα που θα προσελκύσει τους κορυφαίους του κόσμου ή υπάρχει κάτι στον άμεσο σχεδιασμό της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με την Πολιτεία;

«Έχω εξηγήσει κατ’ επανάληψη πως τα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα είναι ιδιοκτησία ιδιωτών και είτε ενοικιάζονται είτε πωλούνται. Επίσης ο αριθμός τους δεν αυξάνεται, προς το παρόν. Ακόμη δεν είναι δυνατή η συμμετοχή πολλών κορυφαίων αθλητών, γιατί υπάρχει περιορισμός. Περαιτέρω, υπάρχουν παράμετροι για την ανάληψή τους, όπως αναλύεται κατωτέρω.

Η πρώτη παράμετρος είναι η διεξαγωγή τους σε κλειστά (indoor) ή ανοιχτά γήπεδα (outdoor). Στην Ευρώπη τα ATP 250 διεξάγονται σε κλειστά γήπεδα όταν παίζονται σε  «σκληρές» επιφάνειες. Όταν οι επιφάνειες διεξαγωγής τους είναι χωμάτινες ή χόρτο μπορούν να γίνουν σε ανοιχτά γήπεδα. Η μόνη εγκατάσταση που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ATP250 είναι αυτή του κλειστού γηπέδου στα Δύο Αοράκια στο Ηράκλειο, λόγω των υψών των βοηθητικών γηπέδων που διαθέτει. Σε ανοικτή εγκατάσταση απαιτούνται τρία ή τέσσερα χωμάτινα γήπεδα. Στο ΟΑΚΑ θα μπορούσε να διεξαχθεί με μετατροπή τεσσάρων «σκληρών» γηπέδων σε χωμάτινα, συμπεριλαμβανόμενου  και του  κεντρικού γηπέδου.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η εβδομάδα που θα είναι πιθανά διαθέσιμη για ενοικίαση ή αγορά. Τούτο γιατί θα πρέπει να συνδυασθεί η επιφάνεια του ATP250 με την επιφάνεια διεξαγωγής των πρωταθλήματα Grand Slams. Δηλαδή εάν η εβδομάδα είναι προ του Roland Garros  χωμάτινη επιφάνεια, προ του Wimbledon χορτάρινη επιφάνεια, προ του USOpen «σκληρή» επιφάνεια και προ του Australian Open σκληρή επιφάνεια, αλλιώς ο Στέφανος θα δυσκολευτεί να συμμετάσχει αλλά και άλλοι καλοί παίκτες, αφού προετοιμάζονται για τα Grand Slams σε όμοιες επιφάνειες γηπέδων.  Στην πρώτη περίπτωση η εποχή επιτρέπει ανοικτά γήπεδα (Μάιος-Ιούνιος). Στην δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχουν στην Ελλάδα γήπεδα με φυσικό χόρτο. Στην τρίτη περίπτωση  επιβάλλεται κλειστή εγκατάσταση (Ιούλιος-Αύγουστος). Στην τέταρτη περίπτωση επιβάλλεται κλειστή εγκατάσταση Δεκέμβριος-Ιανουάριος).

Η τρίτη παράμετρος αφορά στη συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά και στο συμβόλαιο που πρέπει να υπογραφεί με την ομάδα του. Η τέταρτη παράμετρος είναι η διαδικασία χρηματοδότησης, αφού το κόστος του πρωταθλήματος ξεπερνά το ποσό των 1.800.000€. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα η χρηματοδότηση θα μπορούσε να εξασφαλισθεί από την αντίστοιχη Περιφέρεια διεξαγωγής του πρωταθλήματος, από τον αντίστοιχο δήμο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, από το υπουργείο Τουρισμού, τα έσοδα από εισιτήρια και έσοδα από ιδιώτες χορηγούς.

Η Ομοσπονδία πρότεινε το Παναθηναϊκό Στάδιο, αφού πρώτα συζήτησε με τον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο και την ΕΟΕ, με την εγκατάσταση δύο «προσωρινών» χωμάτινων γηπέδων και σε συνδυασμό με τον ιστορικό Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, για τα απαιτούμενα προπονητικά γήπεδα. Το γεγονός θα ήταν μοναδικό και κερδοφόρο, λόγω της ιστορικότητας του Παναθηναϊκού Σταδίου και των 50.000 θέσεων θεατών.

Γενικά τα πρωταθλήματα ATP250 είναι οικονομικά ζημιογόνα, πολύ δε περισσότερο τα αντίστοιχα των γυναικών WTA250. Σε αντιδιαστολή το έμμεσο όφελός τους είναι μεγάλο, για την προβολή της χώρας, της Αττικής και της Αθήνας ή άλλης Περιφερειακής ενότητας. Η διεξαγωγή του στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα αποτελέσει παγκόσμιο αθλητικό γεγονός και πιστεύω ότι θα είναι κερδοφόρο.

Στην περίοδο της πανδημίας ακυρώθηκαν πρωταθλήματα αλλά η προσέγγιση που έγινε αφορούσε διοργάνωση μόνο για ένα έτος με προφανή μεγάλη οικονομική ζημία. Όλα τα δεδομένα πρέπει να συνδυαστούν και η ανάληψη της διοργάνωσης δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά και δύσκολων συνδυασμών. Η Ε.Φ.Ο.Α θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει».

-Ποιες διοργανώσεις έχουμε αναλάβει, ποιες διεκδικούμε και ποιες θα θέλαμε να φέρουμε στην Ελλάδα;

«Το 2018 διοργανώσαμε το Fed Cup, το 2019 το Davis Cup, το 2021 το Davis Cup και το 2022 θα διοργανώσουμε πάλι το Davis Cup. Το 2021 διοργανώσαμε και του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για κορίτσια κάτω των 16 ετών.

Το 2022 θα διοργανώσουμε 30 διεθνή πρωταθλήματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας 12-14-16 ετών, 10 διεθνή πρωταθλήματα 18 ετών, 20 διεθνή πρωταθλήματα ανδρών γυναικών, 10 διεθνή πρωταθλήματα βετεράνων. Όλα μετρούν στις διεθνείς βαθμολογίες».

-Ποιο είναι το όραμά σας για τις Εθνικές ομάδες;

«Να ανέβουν οι Εθνικές Ομάδες ανδρών & γυναικών στο WORLD GROUP. Τα  Davis και Fed Cup είναι διοργανώσεις ομάδων και συνεπώς δεν επαρκεί ένας καλός αθλητής ή αθλήτρια αντίστοιχα για να αναρριχηθούμε στις κατηγορίες.

Η Εθνική Ομάδα ανδρών είναι κοντά στην άνοδο του GROUP I του Davis Cup. Έχει μια ακόμη ευκαιρία τον Μάρτιο του 2021 απέναντι στην Τζαμάικα. Χρειάζεται τρεις ακόμη νίκες σε κληρώσεις που θα ακολουθήσουν. Η Εθνική Ομάδα γυναικών είναι πολύ δυνατή και σύντομα θα φανεί η δυναμική της».

 

Η ευτυχής συγκυρία στο ελληνικό τένις

Πέρα από τον Τσιτσιπά, την Σάκκαρη και τις Γραμματικοπούλου, Παπαμιχαήλ υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό τένις; Ο κ. Ζαννιάς εκτιμά ότι έρχονται κι άλλοι αθλητές που μπορούν να προσφέρουν.

«Εκτός από τους προαναφερόμενους αθλητές/τριες θα προσθέσω και τους Μιχάλη Περβολαράκη, Πέτρο Τσιτσιπά, Μάρκο Καλοβελώνη, Αλέξανδρο Σκορίλα,τους κάτω των 18 ετών Αριστοτέλη Θάνο, Γιάννη Ξυλά, Φίλιππο Αστρινίδη καθώς και τις  Μικαέλα Λάκη, Δήμητρα Παύλου, Έλενα Χριστοφή και άλλα παιδιά που έρχονται. Όλοι τους ανεξαιρέτως είναι κάτω των 24ων ετών, που σημαίνει μεγάλη διάρκεια παρουσίας τους στα γήπεδα και στις Εθνικές Ομάδες».

-Τους τελευταίους μήνες ο Τσιτσιπάς εμφάνισε μια κάμψη. Σας προβλημάτισε ή θεωρείτε πως ήταν κάτι παροδικό και τη νέα περίοδο θα επανέλθει δριμύτερος; Αντίθετα, το 2021 ήταν η χρονιά της Μαρίας Σάκκαρη. Τους βλέπετε στο Νο 1;

«Κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να μην είναι διαρκώς σε υψηλές στροφές. Η διαδρομή του παραμένει ανεπηρέαστη από την αγωνιστική του κατάσταση και αυτό καταγράφεται στη θέση που κατέχει στην Παγκόσμια Κατάταξη.

Ο Στέφανος μπορεί να φτάσει στο νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης. Όμως αυτό χρειάζεται και τύχη. Και η Μαρία μπορεί να φτάσει στο νο1. Στο γυναικείο Τένις τίποτα δεν είναι αδιανόητο, η Μαρία είναι δυνατή».

-Αυτή η συγκυρία δύο πολύ μεγάλων αθλητών, του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη, αποτελεί τη χρυσή εποχή του ελληνικού τένις;

«Η παρουσία των Στέφανου και Μαρίας, αδιαμφισβήτητα είναι μοναδική συγκυρία και δίνει ώθηση στο ελληνικό τένις, σε συνδυασμό με την διάδοση που έχει προηγηθεί αλλά και την διοργάνωση των διεθνών πρωταθλημάτων στην πατρίδα μας, πρωταθλήματα από τα οποία ξεκίνησαν οι  Στέφανος και Μαρία».

-Οι ευχές σας για το νέο χρόνο, που βρίσκεται προ των πυλών;

«Απαλλαγή από την covid το 2022, υγεία σε ολόκληρη την Αθλητική Οικογένεια, στο Νο1 ο Στέφανος και η Μαρία».