Αυστηρό lockdown αποφάσισε η πόλη Σιάν, στη βόρεια Κίνα, την Τετάρτη.
Αυστηρό lockdown αποφάσισε η πόλη Σιάν, στη βόρεια Κίνα, την Τετάρτη.
Οι αρχές έδωσαν εντολή στους 13 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να μείνουν σπίτι, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για ένα νέο ξέσπασμα του COVID-19. Παράλληλα ενισχύονται δραματικά οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι. Οι σταθμοί λεωφορείων μεγάλων αποστάσεων έκλεισαν και οι αρχές έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε αυτοκινητόδρομους έξω από την πόλη, ανέφεραν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Μέσα στην πόλη, έχει μειωθεί η χωρητικότητα επιβατών σε λεωφορεία και τρένα και τα σχολεία έχουν κλείσει.
Όλα τα νοικοκυριά μπορούν μόνο «να στέλνουν ένα μέλος του νοικοκυριού εκτός σπιτιού μία φορά κάθε δύο ημέρες για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης», ενώ όλα τα άλλα μέλη έχουν εντολή να παραμείνουν στους εσωτερικούς χώρους εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ανέφεραν οι αρχές της πόλης σε δήλωση στον επίσημο λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
Οι κάτοικοι «δεν πρέπει να φύγουν από την πόλη εκτός εάν είναι απαραίτητο», είπε επίσης η τοπική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για «ειδικές συνθήκες» και να υποβάλουν αίτηση για έγκριση.
Όλες οι «μη απαραίτητες» επιχειρήσεις και δημόσιες εγκαταστάσεις εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα ψιλικατζίδικα και τα ιατρικά ιδρύματα έχουν διαταχθεί να κλείσουν, ενώ η τοπική κυβέρνηση προέτρεψε τους εργοδότες να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι, ανέφερε το CCTV.
Οι συναντήσεις μεγάλου αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων σε υπαίθρια πάρκα, έχουν ανασταλεί, ενώ το μουσείο που στεγάζει τον παγκοσμίου φήμης Στρατό Terracotta- το 2.000 ετών μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας - έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας.
Τα νέα μέτρα ήρθαν μια μέρα αφότου η πόλη ξεκίνησε να υποβάλλει σε τεστ και τους 13 εκατομμύρια κατοίκους της.
Η Σιάν ανέφερε 52 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 143 από τις 9 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι Κίνα έχει θέσει υπό έλεγχο τον ιό μέσω μιας στρατηγικής μηδενικών κρουσμάτων που προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα, στοχευμένα lockdown και μεγάλες σε διάρκεια καραντίνες. Ακόμη και μια μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη επιβολή μέτρων.
naftemporiki.gr