Κόσμος
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 14:12

Περιορισμένη ανεξαρτησία για το Κόσοβο θα προτείνει ο Μ. Αχτισάαρι

Περιορισμένη ανεξαρτησία θα προβλέπει η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστεράιχ» της Βιέννης. Ο κ. Αχτισάαρι θα παρουσιάσει την πρότασή του στους εκπροσώπους της Ομάδας Επαφής την Παρασκευή 2/2.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικό σημείο της πρότασης του κ. Αχτισάαρι θα είναι η ανεξαρτησία υπό επιτήρηση. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, βάσει της λύσης που προτείνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, «το Κόσοβο θα τελεί υπό διεθνή επιτήρηση ενδεχομένως με ισχυρά χαρακτηριστικά προτεκτοράτου, όπως η Βοσνία».

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι δεν θα προταθεί η πλήρης ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσωπικά, τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης λύσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κόσοβο για μακρά περίοδο δεν θα είναι μέλος του ΟΗΕ και στην απόφαση για το καθεστώς του θα γίνεται σαφές ότι δεν θα έχει το δικαίωμα συνένωσης με γειτονικές περιοχές.

Το Κόσοβο θα έχει στρατό που θα αριθμεί έως 2.500 στρατιώτες και η διαιρεμένη σε αλβανικό και σερβικό τμήμα πόλη, Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα θα έχει ειδικό καθεστώς.

Εν τω μεταξύ όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπός του, ο κ. Μάρτι Αχτισάαρι θα συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα το Κόσοβο.

Παράλληλα όπως επιβεβαίωσε, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ θα παρουσιάσει την πρότασή του για το Κόσοβο την Παρασκευή, στη Βιέννη, στη συνάντηση με την Ομάδα Επαφής.

Το UNOSEK (το το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κόσοβο) έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή σύσκεψη με την Ομάδα Επαφής σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μελών, κατά την οποία θα καταθέσει την πρότασή του και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη- το Βελιγράδι και την Πρίστινα.