Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca ξεκίνησαν να εργάζονται για την παραγωγή τροποποιημένου εμβολίου κατά του κορωνοϊού τους, εξετάζοντας την προσαρμογή του σκευάσματός τους σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο να στοχεύσουν την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca ξεκίνησαν να εργάζονται για την παραγωγή τροποποιημένου εμβολίου κατά του κορωνοϊού τους, εξετάζοντας την προσαρμογή του σκευάσματός τους σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο να στοχεύσουν την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.
Ερωτηθείσα για την Όμικρον, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην Οξφόρδη, Σάντι Ντάγκλας δήλωσε στους Financial Times: «Όπως με πολλές προηγούμενες παραλλαγές ανησυχίας, και μαζί με τους συνεργάτες μας στην AstraZeneca, έχουμε λάβει προκαταρκτικά βήματα για την παραγωγή ενός ενημερωμένου εμβολίου σε περίπτωση που απαιτηθεί».
«Τα εμβόλια που βασίζονται στον αδενοϊό [όπως αυτό που κατασκευάζουν Οξφόρδη/AstraZeneca] θα μπορούσαν κατ' αρχήν να χρησιμοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε νέα παραλλαγή πιο γρήγορα από ό,τι κάποιοι μπορεί να είχαν προηγουμένως συνειδητοποιήσει. [Έχουν] πραγματικά σημαντικά πλεονεκτήματα, ειδικά εκεί όπου οι ανάγκες και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις είναι μεγαλύτερες», είπε.
Από την πλευρά της η AstraZeneca δήλωσε: «Μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουμε λάβει προκαταρκτικά βήματα για την παραγωγή ενός εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον, σε περίπτωση που χρειαστεί και θα ενημερωθεί από τα δεδομένα που θα προκύψουν».
Η ομάδα του Ντάγκλας δημοσίευσε την Τρίτη ένα έγγραφο, χωρίς αξιολόγηση από ομοτίμους, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα με την οποία θα ήταν δυνατό να κατασκευαστεί ένα νέο εμβόλιο με φορέα αδενοϊού, όπως αυτό της AstraZeneca σε ευρεία κλίμακα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο τους θα μπορούσε να επιτρέψει στα εμβόλια της Οξφόρδης να επιτύχουν τον στόχο ανάπτυξης μέσα σε 100 ημέρες, απαιτώντας λιγότερους από τρεις μήνες από τον εντοπισμό του παθογόνου έως τη μαζική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης πιθανής διανομής εκατομμυρίων δόσεων από εγκαταστάσεις παραγωγής παγκοσμίως.
Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί παγκόσμια επιστημονική συναίνεση σχετικά με το εάν χρειάζονται τροποποιημένα εμβόλια που να στοχεύουν στην Όμικρον.
Να σημειωθεί ότι μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet τη Δευτέρα έδειξε ότι η προστασία που παρέχεται από τις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αρχίζει να μειώνεται τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Άλλα στοιχεία καταλήγουν ότι ευρέως χρησιμοποιούο εμβολιασμός με δύο δόσεις των ευρέως χορηγούμενων εμβολίων δημιουργεί μικρότερη ποσότητα αντισωμάτων κατά της Όμικρον, από ό,τι για προηγούμενες παραλλαγές, υπογραμμίζοντας ότι μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA μπορεί να αυξήσει αυτό το επίπεδο. Αν και δεν είναι ακόμη πλήρως σαφές τι σημαίνει αυτό όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι τρέχουσες δόσεις μπορεί να προσφέρουν λιγότερη προστασία έναντι της Όμικρον.
naftemporiki.gr