Η χρονιά που φεύγει ξεκινούσε με ένα αδιανόητο μέχρι πρότινος γεγονός. Την απόπειρα πραξικοπήματος από οργισμένους ακροδεξιούς οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι με την ενθάρρυνσή του εισέβαλαν στις 6 Ιανουαρίου στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, το Καπιτώλιο, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Η χρονιά που φεύγει ξεκινούσε με ένα αδιανόητο μέχρι πρότινος γεγονός. Την απόπειρα πραξικοπήματος από οργισμένους ακροδεξιούς οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι με την ενθάρρυνσή του εισέβαλαν στις 6 Ιανουαρίου στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, το Καπιτώλιο.
Αν και αναγνωρίστηκε η πολιτική ευθύνη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υποκίνηση του όχλου σε ανταρσία, ποτέ δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το πώς στη χώρα που υπεραμύνεται των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών παραλίγο να χαθεί ο έλεγχος... Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ-προφίλ Αμερικανών στρατιωτικών που συνεργάστηκαν με τον συνταξιούχο στρατηγό Μάικλ Φλιν, πρώην στρατιωτικό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, στην εκπόνηση των σχεδίων για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.
Επίσης, πριν από μερικές ημέρες με άρθρο τους στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» τρεις Αμερικανοί απόστρατοι στρατηγοί προειδοποιούσαν πως οι προεδρικές εκλογές του 2024 μπορεί να προκαλέσουν μια πολιτική κρίση ανάλογη με αυτήν του 2020, χωρίζοντας τον αμερικανικό στρατό σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Οι τρεις απόστρατοι στρατηγοί -Στίβεν Άντερσον, Πολ Ντ. Ίτον και Αντόνιο Μ. Ταγκούμπα-, όλοι τους βετεράνοι του πολέμου του Ιράκ και άλλων αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, τονίζουν πως η επικείμενη πρώτη επέτειος από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνει αφορμή να εξεταστεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 αμφισβητηθεί.
Αναφερόμενοι στην αποτυχία να διεξαχθεί σοβαρή έρευνα για τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου ή τιμωρίας κάποιων από τους ηγέτες που ευθύνονται για την ακροδεξιά εισβολή, καλούν το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Μπάιντεν «να πάρουν μέτρα για να προετοιμαστούν για το χειρότερο».
Η ναυαρχίδα της αμερικανικής δημοσιογραφίας δημοσίευσε ένα ακόμη άρθρο, στο οποίο γίνεται σοβαρά λόγος για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ. Το άρθρο επικαλείται μάλιστα αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο της Μπάρμπαρα Φ. Γουόλτερ, καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και συμβούλου της CIA, στα οποία η Αμερικανίδα πολιτική επιστήμων καταλήγει: «Βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά σε έναν εμφύλιο πόλεμο από όσο οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να πιστέψει». Πρόσφατα ο Μπάιντεν συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για τη Δημοκρατία, η οποία δεν είχε στόχο τόσο τον εσωτερικό εχθρό, αλλά τη Ρωσία και την Κίνα, θέλοντας να δώσει «ιδεολογικό περιτύλιγμα» στον αυξανόμενο επικίνδυνο ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.