Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 17:23

Το Κόσοβο καταλύτης για το σχηματισμό σερβικής κυβέρνησης

Μια ημέρα μετά την επικράτηση του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Βόισλαβ Σέσελι, υπόδικου για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Ε.Ε. εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα ηνία της Σερβίας θα αναλάβει τελικά φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Η πεποίθηση αυτή εστιάζεται στο ότι μπορεί το Ριζοσπαστικό Κόμμα να επικράτησε με 28,7% των ψήφων, ωστόσο τα 2/3 των εδρών στο κοινοβούλιο καταλαμβάνονται από φιλοευρωπαϊκά κόμματα, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπόρις Τάντιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα και το μεταρρυθμιστικό G17.

Αν και αριθμητικά ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, αποτελούμενου από αυτά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα ήταν εφικτός, ωστόσο στην πράξη οι αρχηγοί των κομμάτων εμφανίστηκαν με μεγάλες διαφορές.

Σημείο τριβής για όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, θα είναι πάντως το Κοσσυφοπέδιο, με την αναμενόμενη για τις 26 Ιανουαρίου, έκθεση του Μάρτιν Αχτισαάρι, με προτάσεις για το οριστικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας.

Η συνεργασία των αποκαλούμενων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στη Σερβία, για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εμφανίζεται ως η μοναδική προοπτική. Οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών δείχνουν ωστόσο ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα είναι επίπονη διαδικασία. Ο Μπόρις Τάντιτς σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε να υπάρξουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ευρωπαϊκή πορεία, τη συνεργασία με τη Χάγη και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με μεγάλη δόση αισιοδοξίας, απαίτησε η θέση του πρωθυπουργού να ανήκει στο κόμμα του.

Ο Κοστούνιτσα, από την άλλη, αν και μίλησε για την ανάγκη συνοχής και απέρριψε κάθε συζήτηση για τα αξιώματα, δεν κατάφερε να κρύψει ότι δελεάζεται από την ιδέα να παραμείνει επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Ο τρίτος της άτυπης συμμαχίας, ο Βλάτζαντ Ντίκιντς δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά θεωρείται βέβαιο, ότι θα επιμείνει στη διατήρηση του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου ήταν επικεφαλής μέχρι πρόσφατα.

Ενα άλλο στοιχείο που ενδεχομένως να δυσκολέψει την επίτευξη συμφωνίας, είναι το γεγονός ότι τα κόμματα του Τάντιτς, του Κοστούνιτσα και του Ντίκιντς, προέρχονται από το ίδιο κόμμα, το Δημοκρατικό, που σταδιακά άρχισε να διασπάται στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να συσπειρώσει τις δημοκρατικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή, είναι οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν επίσης και οι πιέσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που επιτακτικά προωθούν την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Στάινμαγιερ, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντας του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., εξέφρασε την πεποίθηση, ότι οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη Σερβία στην Ευρώπη. Στο ίδιο ύφος και οι δηλώσεις του Χαβιέ Σολάνα.

DEUTSCHE WELLE