Απόψεις
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 07:00

Οι διαρροές και το παρασκήνιο της ΕΚΤ

Τελικά, όπως φαίνεται, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα είχε αρκετό παρασκήνιο, με αθέατο πρωταγωνιστή τον επικεφαλής οικονομολόγο της Φίλιπ Λέιν, που χάραξε γραμμή για τον πληθωρισμό. Το θέμα είναι ότι δεν έγινε και τόσο αποδεκτή, γράφει η Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρης
[email protected]

Τελικά, όπως φαίνεται, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα είχε αρκετό παρασκήνιο, με αθέατο πρωταγωνιστή τον επικεφαλής οικονομολόγο της Φίλιπ Λέιν, που χάραξε γραμμή για τον πληθωρισμό. Το θέμα είναι ότι δεν έγινε και τόσο αποδεκτή. 

Ο πληθωρισμός ανησυχεί πολύ περισσότερο τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από την αίσθηση που δίδεται προς τα έξω. Όπως αποκάλυψαν πηγές στο Reuters, κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες ζήτησαν μεγαλύτερη πληροφόρηση για τους πληθωριστικούς κινδύνους στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, αλλά «βρήκαν κλειστή την πόρτα» από τον Φίλιπ Λέιν, σε μια ασυνήθιστα έντονη συζήτηση. Ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιο έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, η ΕΚΤ εμμένει σταθερή στο αφήγημά της ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κάτω από τον στόχο του 2% στα τέλη του 2022. 

Αυτό, όμως, δεν έπεισε κάποια μέλη του Δ.Σ., που αμφισβήτησαν φανερά την ποιότητα και την αξιοπιστία των προβλέψεων της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι ο πληθωρισμός τείνει να τερματίσει το επόμενο έτος σε επίπεδα πολύ πιο υψηλά από αυτά που προβλέπει η ΕΚΤ. «Κάποιοι θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τον κίνδυνο του πληθωρισμού, αλλά ο Λέιν έβαλε πάγο.

Μετά από μια μακρά συζήτηση επιτεύχθηκε μια συμφωνία για έναν μικρό ανοδικό κίνδυνο, κάτι που δεν έγινε διόλου αντιληπτό στο τελικό ανακοινωθέν» αναφέρει πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Γιατί η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ το υποβάθμισε, αναφέροντας απλώς ότι «πιθανόν να υπάρξει ένας ανοδικός κίνδυνος», όταν απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου. Το ζήτημα είναι, όπως δείχνουν οι διαρροές, ότι δεν βγήκαν προς τα έξω όλα όσα διαμήφθησαν πριν και στη διάρκεια της συνεδρίασης. Βεβαίως, δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατανοήσει κάποιος ότι οι αμφισβητίες των ήπιων θέσεων του πληθωρισμού είναι οι «γνωστοί άγνωστοι» διοικητές των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας, Αυστρίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου, που αντιτάχθηκαν επίσης και στη συνέχιση των μέτρων στήριξης, παρότι περιορίστηκαν. Με τον πληθωρισμό στο 4,9% τον Νοέμβριο και με τις τιμές παραγωγού στα ύψη, και άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μήπως ο πληθωρισμός έχει υποτιμηθεί. 

Εύκολα γίνονται αντιληπτοί οι «λεπτοί χειρισμοί» της ΕΚΤ για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τις αγορές που αντιδρούν με το παραμικρό και κινούνται στην «κόψη του ξυραφιού». Μέχρι στιγμής το «πάει καλά», με συγκρατημένες και ελεγχόμενες «αντιδράσεις». Άλλωστε, έχει αφήσει «ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα», κάτι που της δίδει την ευελιξία να κόψει ή να ανεβάσει ταχύτητα.