Αντιμέτωποι με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές για την προεδρία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, περισσότερο από το 55% των ψηφοφόρων στη Χιλή τάχθηκαν με τον αριστερό Γκαμπριέλ Μπόριτς αντί του ακροδεξιού αντιπάλου του Χοσέ Αντόνιο Καστ.
Αντιμέτωποι με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές για την προεδρία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, περισσότερο από το 55% των ψηφοφόρων στη Χιλή τάχθηκαν με τον αριστερό Γκαμπριέλ Μπόριτς αντί του ακροδεξιού αντιπάλου του Χοσέ Αντόνιο Καστ.
Ο 35χρονος Μπόριτς γίνεται ο νεότερος πρόεδρος οποιουδήποτε μεγάλου έθνους στον κόσμο. Είναι επίσης ο πρώτος ηγέτης που προέρχεται εκτός του κεντρώου πολιτικού ρεύματος που κυβέρνησε σε μεγάλο βαθμό τη Χιλή από την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1990.
Έγινε γνωστός πριν από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στους δρόμους κατά της ανισότητας στην εκπαίδευση.
Θα αναλάβει την εξουσία στις 11 Μαρτίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για ενότητα μετά από μια σκληρή διαμάχη μεταξύ των άκρων του πολιτικού φάσματος.
Εκλεγμένος μόλις δύο χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις για την ανισότητα που συγκλόνισαν τη χώρα, ο Μπόριτς υποσχέθηκε να αυξήσει τους φόρους για να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες, να εθνικοποιήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα και να επεκτείνει τα δικαιώματα των ιθαγενών Χιλιανών.
«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, τον Χοσέ Αντόνιο Καστ. Ο Μπόριτς είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.
Αλλά με το νομοθετικό σώμα της χώρας να είναι ομοιόμορφα χωρισμένο μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροδεξιάς, ο νέος πρόεδρος πιθανότατα θα πρέπει να συμβιβαστεί με την υπόσχεσή του να κάνει τη Χιλή τη χώρα όπου ο νεοφιλελευθερισμός «πηγαίνει στον τάφο του», σχολιάζει το gzeromedia.
Άλλη μεγάλη πρόκληση, σύνμφωνα με τους Financial Times, είναι η λεπτή αναδιατύπωση ενός συντάγματος για να αντικαταστήσει το βαθιά διχαστικό κείμενο που εγκρίθηκε το 1980 κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Αουγούστο Πινοσέτ.
Για τους επικριτές του, ο Μπόριτς είναι ένας ριζοσπάστης που δεν έχει εμπειρία. Οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι μπορεί να προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα αυταρχικό σοσιαλιστικό κράτος στη Λατινική Αμερική, παρόμοιο με αυτό της Βενεζουέλας ή της Κούβας.
naftemporiki.gr