Με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» να ρίχνει τη σκιά του ανά την Ευρώπη επαναφέροντας μία σειρά περιορισμών, και με τους ειδικούς να κρούουν τον «κώδωνα» για επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων, οι ελληνικές αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή εν όψει των εορτών.
Με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» να ρίχνει τη σκιά του ανά την Ευρώπη επαναφέροντας μία σειρά περιορισμών, και με τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» για επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων, οι ελληνικές αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή εν όψει των εορτών. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και η αύξηση των κοινωνικών επαφών εντείνουν τις ανησυχίες για μεγαλύτερη διασπορά του ιού, που μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, το βάρος πέφτει στο σκέλος των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά και σε μέτρα που συνδυαστικά με τις προσπάθειες για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μπορούν να συγκρατήσουν ένα νέο κύμα.
Το θέμα της πανδημίας βρέθηκε εξάλλου στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τα Χριστούγεννα δεν αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ωστόσο εξετάζονται μέτρα εν όψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο έλεγχος με τεστ για την είσοδο ακόμη και των εμβολιασμένων στην εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας. Ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προσεχείς μέρες.
Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως ο έλεγχος με διαγνωστικό τεστ για όλο τον πληθυσμό, βρίσκεται ανάμεσα στις σκέψεις της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια συνολική αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. «Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν» είπε.
Σε δηλώσεις του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό, επαναλαμβάνοντας πως έχει αποκλειστεί το γενικό lockdown. Διευκρίνισε, παράλληλα, πως ο ίδιος δεν έχει ζητήσει μείωση του ωραρίου ή της χωρητικότητας των κέντρων διασκέδασης κατά την εορταστική περίοδο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως οι έλεγχοι κατά την εορταστική περίοδο για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι σαρωτικοί, με 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους. Όπως είπε, η αποστολή των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διπλή: η τάξη και η ασφάλεια και η εφαρμογή των μέτρων.
Την άποψη ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν και προσοχή κατά τις ημέρες των γιορτών, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη είπε ότι θα ένα γενικό lockdown «θα είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης να κάνει αυτή τη στιγμή» ιδίως με τον αριθμό των πολιτών που έχει εμβολιαστεί και έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση.
Συνέστησε στα γιορτινά τραπέζια να βρίσκονται 8 το πολύ 10 άτομα τα οποία θα έχουν υποβληθεί πρώτα σε τεστ κορωνοϊού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. «Αν πραγματικά θέλουμε όλοι να είμαστε ασφαλείς και συγχρόνως και να διασκεδάσουμε, νομίζω ότι ένα τεστ δεν είναι τόσο δύσκολο», σημείωσε.