Κόσμος
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 19:50

«Μάστιγα» τα νοθευμένα ποτά στην Τουρκία

Για μία ακόμη χρονιά δεκάδες άνθρωποι στην Τουρκία πεθαίνουν από νοθευμένο, παράνομο αλκοόλ. Μια σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων φέρνει πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα.

Για μία ακόμη χρονιά δεκάδες άνθρωποι στην Τουρκία πεθαίνουν από νοθευμένο, παράνομο αλκοόλ. Μια σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων φέρνει πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα.

Στους 43 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από νοθευμένα ποτά μέσα σε μία εβδομάδα στην Τουρκία, 22 απο αυτούς στην Κωνσταντινούπολη. Άλλοι 16 Τούρκοι νοσηλεύονται σε κρίσιμή κατάσταση. Φέτος ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τραγικός, καθώς οι παράνομοι παραγωγοί νοθευμένων ποτών, που είναι άλλωστε «παλαιά» πληγή για την Τουρκία, επιλέγουν, όπως όλα δείχνουν, την εορταστική περίοδο για να σπρώξουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες. Αυτή τη χρονιά το παρεμπόριο νοθευμένων ποτών είναι σε μεγαλύτερη ακόμη έξαρση, όχι μόνο λόγω του πολύ υψηλού φόρου στα οινοπνευματώδη, αλλά και λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας.

Απλησίαστα τα εισαγόμενα ποτά

Με την ισοτιμία απέναντι στο ευρώ να ξεπερνά πλέον τις 19 λίρες, οι τιμές των εισαγόμενων ποτών έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στην Τουρκία. Έτσι η παράνομη και φονική παραγωγή νοθευμένων ποτών γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Οι αρχές, σε 56 επιχειρήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σε 81 πόλεις της χώρας, κατάσχεσαν πάνω από επτά τόνους νοθευμένων ποτών, μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ευτυχώς πρίν διοχετευθούν στην αγορά. Συνολικά στις εφόδους που έκανε μέχρι στιγμής η αστυνομία έχουν κατασχεθεί περίπου 34.000 φιάλες και πάνω απο 27 τόνοι νοθευμένων οινοπμευματωδών.

Επιπλέον κατασσχέθηκε και εξοπλισμός για την απόσταξη και εμφιάλωση των  νοθευμένων ποτών. Συνολικά έγιναν 78 προσαγωγές και 14 από προσαχθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί. Το θέμα των επικίνδυνων, νοθευμένων ποτών απασχολεί συχνά τις αρχές και την κοινή γνώμη. Η απληστία, σε συνδιασμό με την άγνοια, προκαλούν πολλούς θανάτους κάθε χρόνο στην χώρα. Μία μεγάλη φιάλη ρακί, το εθνικό ποτό της Τουρκίας, έχει φτάσει να στοιχίζει το ένα δέκατο του μηνιαίου μισθού.