Πολιτική
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 14:12

Μ. Κατρίνης: Συντηρητικός, μεταβατικός ο προϋπολογισμός - Εργαλειοποίηση της πανδημίας

Για έναν προϋπολογισμό μεταβατικού χαρακτήρα ενταγμένο στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για προσφυγή σε εκλογές έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που χαρακτήριζεται από συντηρητικές επιλογές, χωρίς σχεδίο και όραμα» τόνισε, ενώ άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Βολές εξαπέλυσε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τακτικισμούς. 

Για έναν προϋπολογισμό μεταβατικού χαρακτήρα ενταγμένο στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για προσφυγή σε εκλογές έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που χαρακτήριζεται από συντηρητικές επιλογές, χωρίς σχεδίο και όραμα» τόνισε, ενώ άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο κ. Κατρίνης, που εκπροσωπεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος στη Βουλή, εξαπέλυσε βολές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τακτικισμούς. 

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, την ώρα που έπρεπε», τόνισε ο κ. Κατρίνης, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για ένα συντηρητικό, μεταβατικό και διαχειριστικό προϋπολογισμό και γι' αυτό το Κίνημα Αλλαγής τον καταψηφίζει. Πλην βέβαια των αμυντικών δαπανών, όπως είπε, αφού σε τέτοια ζητήματα δεν επιτρέπονται σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ «ο προϋπολογισμός του 2022 αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε σχέση με τις προτεραιότητες για τη χώρα, σε σχέση με το μεγάλο ερώτημα "για ποιους και με ποιους". Ουσιαστικά, επιχειρείται ένας βίαιος ανασχεδιασμός της δομής της ελληνικής οικονομίας. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο, οδηγούνται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το σχέδιο της ΝΔ είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, να απορροφηθούν οι μικρές επιχειρήσεις ή και να κλείσουν».

«Η εικονική πραγματικότητα του προϋπολογισμού μπορεί να πάει την κυβέρνηση έως τις εκλογές. Δεν μπορεί όμως να την πάει μακριά» σχολίασε. 

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα, είπε: «Η πανδημία είναι εδώ... και η αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείρισή της». Η σύγκριση των τριών φάσεων της πανδημίας, όπως είπε, είναι δραματική. «Η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, παρά το γεγονός ότι έχουμε στα χέρια μας το όπλο των εμβολίων» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και συνέχισε: «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η κυβέρνηση εργαλειοποίησε την πανδημία και τους επιστήμονες... Γιατί η κυβέρνηση υπονόμευσε η ίδια την εμβολιαστική προσπάθεια». Εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν πήρε εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα και εξακολουθεί να είναι διστακτική στα μέτρα. 

«Πόσο αξιόπιστοι μπορεί να είστε όταν διστάζετε να λάβετε μέτρα για χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα γήπεδα και οι εκκλησίες;» αναρωτήθηκε. 

Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα τόνισε ότι αναμφίβολα αναδεικνύει τις τραγικές συνέπειες της ελλιπούς θωράκισης του συστήματος υγείας κατά την πανδημία. «Φαίνεται όμως ότι οι απόψεις του υπουργού Επικρατείας για πολυτελές σύστημα υγείας δεν είναι προσωπικές. Εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης. Το δημόσιο σύστημα υγείας που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ ενοχλούσε και ενοχλεί τη συντηρητική κυβέρνηση» σημείωσε και πρόσθεσε πως εάν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχε προχωρήσει το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών της υγείας. 

«Μπροστά στην υγεία και μπροστά στην ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει κόστος» είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Αυτό για το οποίο έχετε ευθύνη είναι ότι δεν λάβατε τα αναγκαία μέτρα όταν έπρεπε» συμπλήρωσε. 

Ο κ. Κατρίνης υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής στήριξε αποφάσεις, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, καθώς όπως είπε δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. 

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον κάλεσε να εγκαταλείψει τους τακτικισμούς και σχολίασε: «Δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο». 

Για ακρίβεια

«Η κυβέρνηση διαψεύστηκε στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει έως το τέλος της χρονιάς. Θα πρέπει να δει επιτέλους τη σύνδεση πληθωρισμού - εισοδημάτων και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις για τις τιμές ενέργειας δεν αρκούν.  

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να περάσει σε ένα νέο πλαίσιο για τα χρέη των επιχειρήσεων, αφού το υπάρχουν ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις και πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και καθορισμό πλαφόν στην κατώτατη σύνταξη.  

naftemporiki.gr