Κόσμος
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 12:48

Ευρώπη: Είναι η λειτουργία των σχολείων η επόμενη πρόκληση της Όμικρον;

Με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού να διατηρεί τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, στην Ευρώπη, που ήδη βάλλονταν από το τελευταίο κύμα της πανδημίας όταν εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού,  αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν έξαρση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού να διατηρεί τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, στην Ευρώπη, που ήδη βάλλονταν από το τελευταίο κύμα της πανδημίας όταν εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού,  αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν έξαρση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Έτσι με τα κρούσματα να αυξάνονται γρήγορα μεταξύ των παιδιών, πολλά ευρωπαϊκά σχολεία έκλεισαν νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Στη Γερμανία, όπου τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει σε ορισμένες περιοχές, τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών είναι σχεδόν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται παρόμοια τάση. Το ίδιο στην Αυστρία και τη Ιρλανδία.

Το επόμενο μεγάλο ερώτημα, μετά τον «όλεθρο» της τελευταίας περιόδου που έφερε νέα μέτρα, lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενδέχεται να αφορά τα σχολεία, και το αν θα ανοίξουν ξανά όπως έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος τον Ιανουάριο.

Αν δεν ανοίξουν θα αποτελούσε πλήγμα στην εκπαίδευση των παιδιών και «πονοκέφαλο» για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που θα έδειχναν την πόρτα για το σπίτι στους γονείς, εγκρίνοντας άδεια ή τηλεργασία.

Και όλα αυτά έρχονται την ώρα που το μόνο σίγουρο για την παραλλαγή Όμικρον, η οποία αναμένεται να έχει επικρατήσει στην Ευρώπη μέχρι τον Ιανουάριο, είναι η «ιλιγγιώδης» μεταδοτικότητά της.

Πρώτη που άλλαξε τόνο ήταν η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το κλείσιμο των σχολείων καθώς εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη Όμικρον με «απίστευτο ρυθμό».

Στη Γαλλία, έκλεισαν τόσες πολλές σχολικές αίθουσες τον περασμένο μήνα που η κυβέρνηση υπαναχώρησε στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο τα μαθήματα θα σταματούν για μια εβδομάδα μόλις ένας μαθητής έβγαινε θετικός. Αντί για αυτό πλέον απαιτεί από ολόκληρη την τάξη να υποβάλλεται σε τεστ. Το ποσοστό των θετικών παιδιών κάτω των εννέα ετών εκτοξεύτηκε στα 634 ανά 100.000 έως τις 6 Δεκεμβρίου, από λιγότερα από 100 στις αρχές Νοεμβρίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Δανίας έκλεισε όλα τα δημοτικά σχολεία την Τρίτη, μια εβδομάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Την ίδια κίνηση είδαμε επίσης στην Ολλανδία και σε ορισμένα μέρη της Ελβετίας.

Στο μεταξύ, για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί την τελευταία λύση.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμβολιασμών της Ελβετίας, Κρίστοφ Μπέργκερ. δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι δυνατό το κλείσιμο, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλα μέτρα - χρήση μάσκας, τακτικά τεστ- που μπορούν να γίνουν πρώτα.

Στο Βέλγιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για πυρηνική επιλογή.  Ακόμη και με την Όμικρον, «τα σχολεία είναι απολύτως απαραίτητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του φλαμανδικού υπουργείου Παιδείας, Michael Devoldere. «Τα σχολεία πρέπει να κλείνουν μόνο όταν πραγματικά δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε χαρακτηριστικά. 

Στη χώρα μας υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των σχολείων, με μερίδα της επιστημονικής κοινότητας να προτείνει, ωστόσο, περιορισμούς στη λειτουργία των σχολείων. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έχει προτείνει νέα μέτρα για τα σχολεία (παράταση των σχολικών διακοπών ή την πρώιμη έναρξή τους, και η απαγόρευση των εκδρομών), ενώ ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης έχει προτείνει το κλείσιμο των σχολείων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg