Πολιτική
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 16:23

Καραμανλής: Η ΠΓΔΜ να συμβιβαστεί με τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού

Στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά και στο θέμα του Κοσόβου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στην έδρα Συμβουλίου στο Στρασβούργο.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξη της γείτονος τόσο στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όσο και στο ΝΑΤΟ, αλλά, παράλληλα, επεσήμανε πως η χώρα αυτή θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ,ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει ακόμη, τόνισε, όμως, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τη θέση της ξεκάθαρη και περιμένει να πράξει το ίδιο και η γείτων, κάτι το οποίο -όπως σημείωσε- δεν έχει γίνει ακόμα.

Κόσοβο

Αναφορικά με το θέμα του Κοσόβου, ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι προτάσεις του Μάρτι Αχτισάαρι. Όπως είπε, το ζητούμενο είναι η σταθερότητα της περιοχής και επισήμανε πως η θέση της Ελλάδας είναι ότι καμία λύση δεν μπορεί να επιβληθεί αν δεν είναι αμοιβαίως αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, Σερβία και Κόσοβο.

Μια τέτοια λύση θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των δύο πλευρών και να εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης καλωσορίζοντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναγνώρισε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύτιμο εταίρο για το Συμβούλιο της Ευρώπης σε όλα τα θέματα, είτε αυτά αφορούν τη μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε., είτε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., είτε τις προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο, για να βρεθεί μία λύση στο θέμα της Κύπρου -θέματα που όπως είπε, απαιτούν τη συνεργασία της Ε.Ε. με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για Ευρωσύνταγμα

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Συνταγματική Συνθήκη και με ποιό τρόπο θα υποστηρίξει την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ στην προσπάθειά της να προχωρήσει γιά «ένα καλό Σύνταγμα», ο Κώστας Καραμανλής τόνισε:

«Γνωρίζουμε όλη την κατάσταση που ισχύει μετά τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα για τη Συνταγματική Συνθήκη. Υποστηρίζουμε σθεναρά οτι ήλθε η στιγμή να αναζωπυρώσουμε τις προσπάθειές μας και θέλουμε να είμαστε οσο πιό εποικοδομητικοί και να συμβάλλουμε στις προσπάθειες της Καγκελαρίου Μέρκελ γιά την ανανέωση των προσπαθειών. Είναι μία αναγκαιότητα. Είναι αυτονόητο οτι σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά μία Ενωση των "27" δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά και να ατενίσει το μέλλον με τους κανόνες της Ευρώπης των "6". Ειναι, επομένως, κατεπείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε».

Σε ερώτημα κατά πόσο συμφωνεί με τις τελευταίες δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού για την εξασφάλιση, μέσω του Συντάγματος, της ενισχυμένης πλειοψηφίας ώστε να υπάρξουν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ο κ. Καραμανλής απάντησε :

«Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια. Συμμεριζόμαστε τους βασικούς στόχους, αυτό, όμως, δεν σημαίνει οτι όλοι συμφωνούμε για ένα θέμα. Υπάρχουν και διϊστάμενες απόψεις, ακόμα και για το μέλλον της Ευρώπης. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, είμαστε κοντά στην άποψη που αναφέρατε. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία για μία πολιτική ολοκλήρωση είναι θετική, είναι ευνοϊκή και την υποστηρίζουμε. Κατανοούμε οτι η Ευρώπη εξ ορισμού είναι ένας χώρος για συναίνεση και συμβιβασμό. Εδώ και πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της είναι μία πετυχημένη ιστορία, γι αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Σχετικά με την πλειοψηφία, υπάρχουν πολλές ευαισθησίες, είναι ένα περίπλοκο θέμα, που αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, κατανοούμε, όμως, όλοι μας οτι μία οικογένεια των "27" ή περισσοτέρων στα επόμενα έτη, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με πλήρη συναίνεση».

Πηγή ΑΠΕ