Πολιτική
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 19:22

Βουλή - Πολεμική για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο

Δίχασε τη Βουλή το ζήτημα του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι εισηγητές της πλειοψηφίας διαφώνησαν εκ νέου με αυτούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και τα κόμματα της Αριστεράς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με τους συναδέλφους τους της ΝΔ, για την αναγκαιότητα αλλαγής, αν όχι και κατάργησης, της επίμαχης συνταγματικής διάταξης.

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση των άρθρων 56, 57 και 115 του Συντάγματος, στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής, η ΝΔ πρότεινε την κατάργηση της υποχρέωσης των δημοσίων υπαλλήλων να παραιτούνται από την υπηρεσία τους πριν την κάθοδό τους στον εκλογικό στίβο, όπως επίσης και τη θέσπιση ενός μερικού ασυμβίβαστου, που θα αντικαταστήσει το απόλυτο ασυμβίβαστο που ισχύει στην πράξη σήμερα, μετά την αναθεώρηση του 2001.

«Όσοι με περισσή πονηρία κατήγγειλαν τους βουλευτές ως ανεπάγγελτους, θα καταγγέλουν τώρα τους βουλευτές όταν προβαίνουν σε παράλληλη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αν οι βουλευτές θέλουν να υπαχθούν στην πλήρη δικαιοδοσία των διαφόρων τηλεδικείων, είναι ελεύθεροι να το πράξουν».

«Αν αρθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, αναπαράγονται τεράστιες ανισότητες μεταξύ βουλευτών», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος. «Γιατί, ορισμένοι δικηγόροι μπορεί να συνεχίσουν να ασκούν τη δικηγορία, αλλά οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί δεν είναι σε θέση να εργαστούν. Επίσης, είναι το ίδιο να δικηγορείς στην Αθήνα και στην Ορεστειάδα ή τη Χαλκίδα; Είναι θεμιτό να υπάρχουν συνάδελφοι έμμισθοι σχολιαστές σε δελτία ειδήσεων, να ασκεί γιατρός ιδιωτική ιατρική, ενώ ως ιατρός του ΕΣΥ να εμπίπτει στο ασυμβίβαστο;»

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως το επαγγελματικό ασυμβίβαστο ισχύει σε απόλυτο βαθμό στην Ισπανία, στη Ρωσία, στη Λιθουανία, στη Μολδαβία και στην ΠΓΔΜ, καθώς και στη Φινλανδία και Σουηδία.

«Την ανισότητα μεταξύ εκείνων που έχουν λεφτά από την οικογένειά τους και μπορούν να κάνουν το βουλευτή - και των υπολοίπων, δεν την σκέφτηκαν;», απάντησε στον κ. Βενιζέλο, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. «Πώς παραμερίζουμε το γεγονός ότι κάποιοι είναι αρεστοί στα ΜΜΕ και προβάλλονται; Στερείται ή όχι τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα προβλήματα, κάποιος που δεν έχει ασκήσει κανένα άλλο επάγγελμα; Δεν είναι πιο σωστό, πρώτα να έχεις κοινωνικά καταξιωθεί και μετά να υποβάλλεις υποψηφιότητα;», ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα κόμματα της Αριστεράς, τάχθηκαν αμφότερα υπέρ της κατάργησης του ασυμβίβαστου.

Ο ¶γγελος Τζέκης (ΚΚΕ) υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε ταχθεί κατά του ασυμβίβαστου και στο παρελθόν - και ζήτησε, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, να αναθεωρηθεί και το άρθρο που απαγορεύει τη πολιτική δράση στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Εφ’ όσον ο δημόσιος υπάλληλος έχει το δικαίωμα εκλογής και θέτει υποψηφιότητα, θα έχει ήδη αναπτύξει κάποια πολιτική δραστηριότητα. Στην πράξη υπάρχουν συνδικαλιστικές παρατάξεις προσκείμενες σε κόμματα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας - είναι υποκριτικό», συμπλήρωσε ο κ. Τζέκης.

Ο Φώτης Κουβέλης διευκρίνισε ότι ο Συνασπισμός ζητά την επιστροφή στην πριν το έτος 2001 αναθεώρηση του άρθρου 57, κάνοντας λόγο για πολιτική υποκρισία με την καθιέρωση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου. «Τι αντιμετώπισε το απόλυτο ασυμβίβαστο; Καλύτερη διαφάνεια, καλύτερη ποιότητα της Βουλής; Απομάκρυνση από τη διαπλοκή; Όχι μόνον δεν εξυπηρέτησε την υπόθεση της διαφάνειας, αλλά τροφοδοτεί δυνάμει διαδρομές διαπλοκής και αδιαφάνειας. Και ο νοών νοείτω», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.