Πολιτική
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 16:13

Χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης το ν/σ του ΥΠΕΣΔΔΑ για τη μετανάστευση

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικων για τη μετανάστευση, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Κύρια ένσταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς, υπήρξε η παράκαμψη των ίδιων των ενδιαφερομένων (μεταναστών), τόσο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όσο και στην (προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο) στελέχωση της «Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών».

Ο τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην άρνηση της πλειοψηφίας να κληθεί στη Βουλή το Φόρουμ Μεταναστών και ο Συνήγορος του Πολίτη για να διατυπώσουν τις απόψεις τους, έκανε λόγο για «πολιτική μικροψυχία», ενώ εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Φώτης Κουβέλης παρατήρησε πως «αν δεν είναι οι εκπρόσωποι των μεταναστών οι καταλληλότεροι για να συμμετάσχουν στην "Εθνική Επιτροπή για την κοινωνική ένταξη", δεν γνωρίζω ποιος είναι ο πιο φερέγγυος».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε πως υφίσταται πρόβλημα έγκυρης αντιπροσώπευσης των μεταναστών, σημειώνοντας πως ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει την πρόσκληση ανεξάρτητων Αρχών,όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επί σχεδίων νόμων.

Δεύτερο ζήτημα αιχμής ανεδείχθη το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να αρνηθούν τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής σε μετανάστες που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για κακούργημα ή πλημμέλημα.

«Η ποινή καθορίζεται από ένα ευρύ πλέγμα καταστάσεων - και υπάρχουν και πλημμελήματα εξ αμελείας. Θα αποδώσουμε στο μετανάστη ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου.

Υπερβολικά αυστηρές κρίθηκαν από την αντιπολίτευση και οι οικονομικές και άλλες παράμετροι της νομιμοποίησης των μεταναστών. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου ζήτησε να μην αποτελούν τα ένσημα προϋπόθεση της άδειας παραμονής και εργασίας (όπως προβλέπεται στο άρθρο 6), καθώς κάτι τέτοιο «δίνει όπλα στα χέρια των εργοδοτών».

«Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει πάνω από το 10% των παράνομων μεταναστών», υποστήριξε η κ. Νικολαΐδου, ο δε εισηγητής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «επαναστυνομικοποίηση της υπόθεσης των αλλοδαπών».

«Δεν μπορεί να βάλεις σκεπή σ’ ένα σπίτι αν δεν βάλεις θεμέλια και τοίχους», απάντησε ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση συμπληρώνει τον υπάρχοντα νόμο προς το καλύτερο».

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην παραμείνει ούτε ένας μετανάστης στην παρανομία. Αυτό θα το επιτύχουμε χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και την ασφάλεια του τόπου», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως είπε, «ο ν.3386, καθόρισε τους όρους υπό τους οποίους κάποιος έρχεται στην Ελλάδα ώστε να μην είναι αντικείμενο μαύρης εργασίας. Διαμόρφωσε τις συνθήκες θεσμοθετημένης κοινωνικής ένταξης που δεν υπήρχαν. Τα δύο βασικά διατάγματά του, έχουν εκδοθεί και εφαρμόζονται», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε όμως να ξέρουμε ότι το καθεστώς νομιμοποίησης δεν γίνεται και εν αγνοία των αρχών της ΕΕ, αλλά σε συνεννόηση μαζί τους. Πρέπει επίσης να είμαστε και προσεκτικοί, γιατί κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις μπορεί να θέλουν να υπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Δεν μπορώ να παρακάμψω το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε ρυθμίσεις για την ασφάλεια του τόπου. Αν δούμε στην εφαρμογή ότι τα μέτρα αφήνουν απ‘ έξω κάποιες κατηγορίες μεταναστών και υπάρχει τρόπος να τις εντάξουμε, θα το κάνουμε».

« «Ζητώ συγγνώμη από τους μετανάστες που ταλαιπωρήθηκαν - και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να απαλύνουμε την αγωνία τους και τη γραφειοκρατία. Και αν ζητάμε από τον μετανάστη να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, αυτό το κάνουμε για τη δική του προστασία και όχι για να δυσκολέψουμε τη ζωή του», παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε τη σύσταση 240 θέσεων ιεροδιδασκάλων για τις μουφτείες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ξάνθη http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/25/1293992.htm , την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο, σημειώνοντας πως «με τον τρόπο αυτό τους δίνουμε τις δυνατότητες να ασκούν όλα τους τα δικαιώματα, σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Σιγά-σιγά, καλύπτουμε κάθε κενό που υπήρχε στο παρελθόν. Και δίνουμε το καλύτερο παράδειγμα στη γείτονα Τουρκία στην προσπάθειά της να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να κάνει το ίδιο», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.