Κόσμος
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 18:13

Συνάντηση των «Φίλων του Ευρωσυντάγματος» στη Μαδρίτη

Αύριο πραγματοποιείται στη Μαδρίτη η συνάντηση «των Φίλων της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης». Ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Μορατίνος θα υποδεχτεί τα 20 (τα 18 κράτη-μέλη που έχουν ήδη επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία) από τα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης, για να συζητήσουν το μέλλον του Ευρωσυντάγματος, που απορρίφθηκε από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους μετά από δημοψήφισμα το 2005. Η συνάντηση είναι ανοιχτή, όμως ο κατάλογος αυτών που δεν συμμετέχουν, όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Πολωνία, αποτυπώνει το πόσο διαχωρισμένη είναι η Ε.Ε. στο θέμα αυτό.

Η Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. άρχισε την εβδομάδα αυτή μυστικές συζητήσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο στρατοπέδων και να καταθέσει ένα σχέδιο διάσωσης της Συνθήκης μέχρι τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στην «El País» ο Υφυπουργός για θέματα Ε.Ε., Αλμπέρτο Ναβάρο, παραδέχτηκε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία υποστηρίζει το περιεχόμενο του συνταγματικού κειμένου, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό αν τεθεί σε δημοψήφισμα στην Γαλλία ή την Ολλανδία όπως έχει. Για αυτό, πρόσθεσε, η Ισπανία είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε ενδεχόμενη μεταρρύθμιση του, επειδή πρόκειται για «μια εναλλακτική λύση μεταξύ του να μην έχουμε τίποτα και του να έχουμε κάτι».