Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε 56χρονο Ρώσο για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού υπηκόου τσετσενικής καταγωγής και εξόριστου αντάρτη, σε πάρκο του Βερολίνου το 2019 με εντολή του Κρεμλίνου.
Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε 56χρονο Ρώσο για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού υπηκόου τσετσενικής καταγωγής και εξόριστου αντάρτη, σε πάρκο του Βερολίνου το 2019 με εντολή του Κρεμλίνου.
Η ετυμηγορία είναι πιθανό να βυθίσει τη Ρωσία και τη Γερμανία σε νέα διπλωματική κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.
Αναλυτικότερα, ο προεδρεύων δικαστής Όλας Αρνόλντι καταδίκασε τον Βαντίμ Κρασίκοφ σε ισόβια κάθειρξη, κρίνοντάς τον ένοχο για φόνο και παράνομη κατοχή όπλου. Ο δικαστής είπε ότι ο Κρασίκοφ είχε εξουσιοδοτηθεί από τις ρωσικές αρχές να σκοτώσει τον Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, έναν Γεωργιανό υπήκοο τσετσενικής καταγωγής που ζούσε ως πρόσφυγας στη Γερμανία. «Ενέργησε κατόπιν εντολής της ρωσικής κεντρικής κυβέρνησης», είπε ο Αρνόλντι.
Ο Κρασίκοφ σκότωσε τον Κανγκοσβίλι στο πάρκο Kleiner Tiergarten, στο κέντρο του Βερολίνου, στις 23 Αυγούστου 2019 και συνελήφθη αμέσως μετά. Οι ρωσικές αρχές θεώρησαν το θύμα τρομοκράτη, καθώς είχε πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμο της Τσετσενίας. Ο Κανγκοσβίλι ζούσε στη Γερμανία από τα τέλη του 2016 ζητώντας άσυλο.
Ο δικαστής περιέγραψε τον Κανγκοσβίλι ως «αφοσιωμένο πατριώτη και μαχητή» που «πίστευε στην ιδέα μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Τσετσενίας», αν και δεν υπήρχε «καμία αμφιβολία» ότι «έφερε την ευθύνη για τους θανάτους ανθρώπων».
Η δολοφονία του Κανγκοσβίλι, που είχε το στιλ εκτέλεσης, κλόνισε τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, με τις δύο χώρες να πραγματοποιούν απελάσεις διπλωματών στα τέλη του 2019. Η Ρωσία είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του άνδρα. Ωστόσο, μετά τη «μετωπική» με την Άνγκελα Μέρκελ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «ληστή» τον Κανγκοσβίλι, προσθέτοντας ότι «στο Βερολίνο, σκοτώθηκε ένας μαχητής που καταζητείται στη Ρωσία, ένας αιμοδιψής και βάναυσος άνδρας».
Να σημειωθεί ότι στην αρχή της δίκης οι δικηγόροι του Κρασίκοφ είχαν πει ότι ο πελάτης τους δεν ήταν ο Βαντίμ Κρασίκοφ, αλλά ο Βαντίμ Σοκόλοφ, ένας 50χρονος μηχανικός που δεν είχε δεσμούς με το ρωσικό κράτος και την υπηρεσία πληροφοριών FSB. Είπαν ρπίσης ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του Κανγκοσβίλι και ήταν παρών στο Βερολίνο ως τουρίστας.
Το αποκορύφωμα της δίκης που διήρκεσε ένα χρόνο σε περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου αποτελεί μια από τις πρώτες του προκλήσεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς . Η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ είχε απειλήσει με συνέπειες εάν το δικαστήριο αποδείξει ότι ο θάνατος του Κανγκοσβίλι είχε διαταχθεί από το Κρεμλίνο.
Παράλληλα,η ετυμηγορία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύση, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία, αφού ανέπτυξε περίπου 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με τη χώρα.
naftemporiki.gr