Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 12:56

Ο όμιλος Hellenic Autopistas ανάδοχος του οδικού άξονα κεντρικής Ελλάδας

Ο όμιλος Hellenic Autopistas αναδείχθηκε ανάδοχος του Οδικού ¶ξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65). Στον όμιλο μετέχουν οι εταιρείες CINTRA S.A., DRAGADOS S.A., ΓΕΚ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Βάσει της προσφοράς του αναδόχου, το συνολικό κόστος του έργου, σε τρέχουσες τιμές, ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου είναι 500 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε παρούσα αξία η χρηματοδοτική συμβολή ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 μηνών ο Παραχωρησιούχος οφείλει να έχει ολοκληρώσει το τμήμα από ΠΑΘΕ μέχρι την σύνδεση με την Εθνική Οδό Λαμία –Καρπενήσι, ενώ σε προθεσμία 45 μηνών το τμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα- Εγνατία. Η προθεσμία περαίωσης για το σύνολο του έργου είναι εξήντα 66 μήνες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο Οδικός ¶ξονας Κεντρικής Ελλάδος είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, αφού συνδέει με αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο, τη Δυτική με την Ανατολική Ελλάδα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα, απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας. Ταυτόχρονα, είναι ένα έργο ζωής για την Κεντρική Ελλάδα. Ξεκινά από τη Σκάρφεια, επί της ΠΑΘΕ, παρακάμπτει τη Λαμία, διασχίζει τη δυτική θεσσαλική πεδιάδα κοντά στις πόλεις της Kαρδίτσας και των Tρικάλων και συναντά την Εγνατία στη θέση Παναγιά.

Ο Οδικός ¶ξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με συνολικό μήκος 232 χλμ. και συνολικό κόστος 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο κόστος από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Η Σύμβαση Παραχώρησης του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του άξονα Σκάρφεια (ΠΑΘΕ) - Παναγιά (Εγνατία), μήκους 175 χλμ., που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από την αρχή, σε εντελώς νέα χάραξη και τη διαχείριση και συντήρηση του τμήματος από τη Σκάρφεια έως τις Pάχες Φθιώτιδας του ΠΑΘΕ, μήκους 57 χλμ.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 περιλαμβάνει:

- Τρεις κλάδους κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με μεσαία νησίδα

- 23 ανισόπεδους κόμβους

- Εξι Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)

- Εξι Κέντρα Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (ΚΕΣ)

- Σήραγγες διπλού κλάδου μήκους 10 χλμ.

- Cut and cover μήκους 620 μέτρων

- Απλές γέφυρες 2,5 χλμ.

- Κοιλαδογέφυρες 6,3 χλμ.

- Πλήρη αποκατάσταση του τοπικού δικτύου με ανισόπεδες διαβάσεις και παράπλευρο οδικό δίκτυο.