Πολιτική
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 06:48

ΣΥΡΙΖΑ: Θέσεις μάχης για τον προϋπολογισμό

Τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πενθήμερης μάχης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 που αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή (18:00) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτουμε τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ενώπιοντης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πενθήμερης μάχης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 που αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή (18:00) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτουμε τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δίδυμες κρίσεις: Ακρίβεια και Υγεία

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι συνυφασμένες κρίσεις των τιμών και της υγείας τις οποίες ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «διπλή πανδημία». Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στην Ολομέλεια για το ζήτημα των κυβερνητικών ευθυνών στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ήδη η γραμματέας της ΚΟ, Όλγα Γεροβασίλη, κατήγγειλε ότι η χώρα «θυμίζει Μπέργκαμο» δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα πράγματα πάνε κάθε μέρα «από το κακό στο χειρότερο» με τη χώρα τους τελευταίους μήνες «πρωταθλήτρια σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση».

Ως προς την εξέλιξη του κύματος ακρίβειας η αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκήσει εκ νέου κριτική στο κυβερνητικό αφήγημα περί βραχυπρόθεσμων ανατιμήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας εκτίμησε χθες πως «η πανδημία της ακρίβειας» δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και μίλησε για «τρομακτικές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα» αλλά και «εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και στην ενέργεια» που κάνουν τα περισσότερα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν το«σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας» δηλαδή τα χρήματά τους να τελειώνουν πριν καν ολοκληρωθεί η τρίτη εβδομάδα του μήνα.

Δείγμα γραφής των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια έδωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή και η εισηγήτρια του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου η οποία μίλησε για «εκρηκτικές αυξήσεις». Από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές μείωσαν την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% ενώ οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην τιμή της ενέργειας έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη κοντά στο 10%.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για «καθήλωση» του κατώτατου μισθού και να καταθέσει εκ νέου την πρότασή του για άμεση αύξηση του στα 800 ευρώ καθώς και τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ήτοι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και το αγροτικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί «εξόχως αναπτυξιακή» πρόταση δεδομένου ότι θα ενισχυθεί σε μία περίοδο κρίσης η αγοραστική δύναμη των πολιτών και τα επιπλέον χρήματα θα κινήσουν την αγορά. Στο επιχείρημα του κυβερνητικού επιτελείου ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν αυτή την αύξηση ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι άμεσα συνδεδεμένη και με μία πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων καθώς και με την πρόταση για ρύθμιση του πανδημικού χρέους με πρόβλεψη διαγραφής και μέρους της βασικής οφειλής.

Όχι στην περικοπή δαπανών για την Υγεία

Κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα των δαπανών για την Υγεία με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι τις μειώνει κατά σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτή την απόφαση «εγκληματική» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ όχι μόνο λόγω απροθυμίας να δαπανήσει για το κοινωνικό κράτος αλλά και από ιδεοληπτική εμμονή». Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022«αφαιρεί 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία, περικόπτει κατά 600 εκατ. ευρώ υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία και μειώνει κατά 1,7 δις ευρώ τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχές υγείας».

Οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο επίκεντρο των διαξιφισμών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν όμως και οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιδεικνύει «πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα» για την έγκαιρη απορρόφηση αυτών των χρημάτων. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι η κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θέτει ως στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων ούτε τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες «είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήρως αποκλεισμένες». «Πρώτα σχεδιάζουν το πώς θα μοιράσουν τα χρήματα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μετά με βάση την μοιρασιά που έχουν προαποφασίσει, βλέπουν ποιοι στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν» κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας μια πρώτη γεύση της κριτικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.