Κόσμος
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 13:56

Διχασμένη η Ομάδα Επαφής από το σχέδιο Αχτισάαρι για το Κόσοβο

Διχασμένη είναι Ομάδα Επαφής των έξι μεγάλων δυνάμεων από το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, για το τελικό καθεστώς της επαρχίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία αντιμετώπισε με μεγάλο σκεπτικισμό την πρόταση Αχτισάαρι για το Κοσυφοπέδιο (σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει περιορισμένη ανεξαρτησία), ενώ αντίθετα οι πέντε δυτικές χώρες τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου. Η Ρωσία ζήτησε να καθυστερήσει η οριστική απόφαση για το Κόσοβο μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Σερβία, αναβολή στην οποία όμως, αντιτίθενται οι δυτικές χώρες.

Η σύσκεψη του κ. Αχτισάαρι με τους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) στη Βιέννη, διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Ο κ. Αχτισάαρι κατέθεσε χθες την πρότασή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Γκι Μουν, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Παρίσι.

Μετά τη συνάντηση του κ. Αχτισάαρι με την Ομάδα Επαφής, το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο (UNOSEK) δεν θα δημοσιοποιήσει αμέσως λεπτομέρειες της πρότασης, επειδή στις 2 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, στις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Την ίδια μέρα το UNOSEK θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του στοιχεία της πρότασης του κ. Αχτισάαρι.

Στη συνέχεια θα υπάρξει περίοδος αναμονής, καθώς οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταθέσουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους στην πρόταση του κ. Αχτισάαρι, από τις οποίες θα εξαρτηθεί αν θα διεξαχθούν επιπρόσθετες διαβουλεύσεις και ακολούθως το σχέδιο λύσης θα παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα το καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού προς ψήφιση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, ο κ. Αχτισάαρι θα προτείνει υπό επιτήρηση -δηλαδή υπό επιτροπεία- περιορισμένη ανεξαρτησία και στο σχέδιό του έχει συμπεριλάβει πακέτο μέτρων για την προστασία των μειονοτήτων στο Κόσοβο. Στο σχέδιό του, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, εμπεριέχονται προτάσεις που αφορούν πολλούς τομείς, για τους οποίους δεν κατέληξαν σε συμφωνία το Βελιγράδι και η Πρίστινα στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το 2006 στη Βιέννη, όπως η αποκέντρωση των εξουσιών στο Κόσοβο, η δημιουργία νέων δήμων, στους οποίους θα πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο, οι αρμοδιότητές τους, η προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.