Κόσμος
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 18:45

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη απειλείται με απόσχιση - Το όνειρο για «Μεγάλη Σερβία»

 «Μετά από απειλές ετών του πολιτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ το τοπικό κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας (σσ. Republika Srpska, σερβική οντότητα της Βοσνίας) αποφάσισε την Παρασκευή την αποχώρηση από τις ένοπλες δυνάμεις, την Δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», γράφει η taz με τίτλο «Η Βοσνία απειλείται με απόσχιση».

 «Μετά από απειλές ετών του πολιτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ το τοπικό κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας (σσ. Republika Srpska, σερβική οντότητα της Βοσνίας) αποφάσισε την Παρασκευή την αποχώρηση από τις ένοπλες δυνάμεις, την Δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», γράφει η taz με τίτλο «Η Βοσνία απειλείται με απόσχιση».

Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Η απόφαση σημαίνει ότι μέσα σε ένα εξάμηνο η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις της βουλής και να προετοιμάσει νέους νόμους για στρατό, δικαιοσύνη και φορολογικό σύστημα. Είναι το πρώτο βήμα για την απόσχιση του σερβοβοσνιακού τμήματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Σε μια έκθεση προς τον ΟΗΕ που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Guardian, τον Νοέμβριο, ο Κρίστιαν Σμιντ , ο ύπατος εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπε ότι εάν οι Σέρβοι αυτονομιστές εκπληρώσουν την απειλή τους να αναδημιουργήσουν τον δικό τους στρατό, χωρίζοντας τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις στα δύο, περισσότεροι διεθνείς ειρηνευτές θα πρέπει να σταλούν πίσω για να σταματήσει η πορεία της χώρας προς έναν νέο πόλεμο.

«Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η Βοσνία μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον», υπογράμμισε ο Μάιντα Ρούγκε, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Κατ’ αυτόν, ο Ντόντικ δεν θα αποσύρει αμέσως τη «Ρεπούμπλικα Σέρπσκα» από το κράτος της Βοσνίας, αλλά θα προσπαθήσει να απαξιώσει τον διεθνή του προστατευτικό μανδύα με τη βοήθεια της Ρωσίας, με απώτερο στόχο την ένωση με τη «μητέρα Σερβία

Οι εξελίξεις προκαλούν νέα ανασφάλεια στην περιοχή των Δυτικών Βακανίων με το «καζάνι» να  σιγοβράζει και να απειλεί αν όχι με επανάληψη των εμφύλιων εχθροπραξιών και των γενοκτονιών της δεκαετίας του 1990 ανάμεσα σε Σέρβους, Κροάτες και μουσουλμάνους της Βοσνίας οπωσδήποτε με ξεσπάσματα εθνοτικής βίας και συγκρούσεις ένοπλων ομάδων.

Κοινός παρονομαστής  οι αλυτρωτικές προθέσεις του Αλεξάντερ Βούσιτς. Πρόσφατα, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν αποκάλεσε καθήκον της πολιτικής του γενιάς να δημιουργήσει έναν ενιαίο «Σερβικό Κόσμο» – αναφερόμενος στην πολιτική, θεσμική και εδαφική ενοποίηση των Σέρβων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το non paper που διαψεύδει ο Γιάνσα

Ωστόσο «παιχνίδι» φέρεται πως κάνει και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός  Γιάνεζ Γιάνσα,που κατηγορείται πως βρίσκεται πίσω από non paper με παραλήπτη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Εκεί  γινόταν λόγος για αναθεώρηση των συνόρων των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, γινόταν αναφορά σε επαναπροσδιορισμό των συνόρων ώστε να «επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο». ενώ πρότεινε - μεταξύ άλλων: Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας, παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της  Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, και ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία.

 Ο Σλοβάκος Πρόεδρος διέψευσε την ύπαρξη του ανεπίσημου εγγράφου, το γραφείο όμως του  Σαρλ Μισέλ ούτε αρνήθηκε αλλά ούτε επιβεβαίωσε την ύπαρξή του.

Την ίδια στιγμή, παγκόσμιοι παίκτες διεκδικούν επιρροή στην περιοχή: Η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν πολλά στην υποδομή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εδώ και χρόνια ,κάνοντας διπλωματία ακόμη και με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Βεβαίως συμφέροντα  έχει και ο Ταγίπ Ερντογάν που εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενισχύοντας την τουρκική πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή στην περιοχή, 

'Ενταση της Σερβίας και με το Κόσοβο

Οι εντάσεις δεν λείπουν ούτε στις σχέσεις των Σέρβων με το Κόσοβο. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο «πόλεμος των πινακίδων» οδήγησε ένα βήμα πριν από την πλήρη σύγκρουση. Συγκεκριμένα, στις 15 Σεπτεμβρίου έληξε η συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η οποία ρύθμιζε ζητήματα που αφορούσαν τη διέλευση των συνόρων. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, η κυβέρνηση της Πρίστινας αποφάσισε να μην αναγνωρίζει πλέον τις σερβικές πινακίδες.

 Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσυφοπεδίου οδήγησε σε διαδηλώσεις κυρίως στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου ζει η σερβική μειονότητα. Κάποιοι μπλόκαραν με μεγάλα οχήματα συνοριακά περάσματα προς τη Σερβία.ενώ σε ορισμένα σημεία των συνόρων αναπτύχθηκαν μάλιστα και μέλη των ειδικών δυνάμεων της κοσσοβαρικής αστυνομίας,

Τελικά με την παρέμβαση της ΕΕ, οι δύο πλευρές βρήκαν συμβιβαστική λύση στο θέμα του πινακίδων που προβλέπει ότι δεν θα αντικαθίστανται, αλλά θα καλύπτονται με αυτοκόλλητο στίκερ, το διακριτικό σήμα της χώρας. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόζεται από τις δύο πλευρές, από το Κόσοβο αλλά και από τη Σερβία.

naftemporiki.gr