Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στα τέλη Ιουνίου, επίσης μέσω σύνδεσης βίντεο. Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν τραβήξει τη διεθνή προσοχή.
Οι ΗΠΑ και άλλοι ηγέτες της G7 εξέδωσαν την Κυριακή μια δήλωση καταδικάζοντας «τη στρατιωτική συσσώρευση και την επιθετική ρητορική της Ρωσίας προς την Ουκρανία». Η Κίνα δεν είναι μέρος της G-7, αλλά ο ασιατικός γίγαντας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της ομάδας σε μια συνάντηση το Σαββατοκύριακο.
Η Κίνα, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της διμερούς της σχέσης στο εμπόριο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Εν μέσω έλλειψης άνθρακα φέτος, η Κίνα αγόρασε σημαντικές ποσότητες άνθρακα και άλλων καυσίμων φέτος από τον γείτονά της.
Είναι λιγότερο σαφές ποια είναι η θέση του Πεκίνου για την Ουκρανία. Ο Σι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Σε μια τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με αντάλλαγμα τις διαβεβαιώσεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα πραγματοποιήσουν επίθεση.
Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δεχόταν ένα τέτοιο αίτημα.
Μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ - μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία - θεωρείται επίθεση σε όλα τα κράτη μέλη. Η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στη συμμαχία από το 2002, αλλά η Ρωσία αντιτάχθηκε με την αιτιολογία ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε άμεση απειλή για τα σύνορά της.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC