Πολιτική
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 17:24

Ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν

Η σταθερότητα και η ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν, καθώς και οι εξελίξεις στο Κόσοβο, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Σερβία και ενόψει της κατάθεσης των προτάσεων του ειδικού εκπρόσωπου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για το μέλλον της περιοχής αυτής, ήταν τα δύο βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη σημερινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Το θέμα του Κοσόβου και της Σερβίας απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, στο περιθώριο της Συνόδου.

Η υπουργός Εξωτερικών έθεσε εκ νέου και το θέμα της διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waver των ΗΠΑ (κατάργηση έκδοσης θεώρησης για τους Έλληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ), επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ασφαλή διαβατήρια και ότι στόχος της είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό.

Στο περιθώριο της Συνόδου η κ. Μπακογιάννη είχε σύντομη συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αναφερόμενη στην ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της ασιατικής χώρας με την ακόλουθη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση:

Α. Ειδικό τάγμα μηχανικού, δυναμικότητας 120 ανδρών

Β. Παράταση για έξι μήνες της παρουσίας της νοσοκομειακής μονάδας, που είναι στελεχωμένη με 45 άτομα και η οποία είναι εγκατεστημένη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Γ. Ένας επιπλέον αριθμός Ελλήνων θα στελεχώσει διάφορες επιτελικές θέσεις της Διεθνούς Δύναμης Υποστήριξης του Αφγανιστάν (ISAF)

Δ. Οικονομική βοήθεια 300.000 ευρώ το 2007 για το ειδικό ταμείο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Ε. Οικονομική βοήθεια ύψους 500.000 ευρώ για τέσσερα προγράμματα τα οποία αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, την διαχείριση υδάτινων πόρων, την εκπαίδευση και την υγεία.

ΣΤ. Δωρεά 10 έως 13 αρμάτων μάχης τύπου Μ - 60 Α3 στις αφγανικές δυνάμεις.

Κόσοβο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν την αποφυγή τυχόν προβλημάτων, μετά την κατάθεση των προτάσεων Αχτισάαρι σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Προς το παρόν αναμένονται τα αποτελέσματα της Ομάδας Επαφής (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία) μετά τις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα ο Μ. Αχτισάαρι http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/26/1294564.htm http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/26/1294508.htm .

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η Συμμαχία θα πρέπει να σκεφτεί με ποιό τρόπο θα διασφαλιστεί το νέο καθεστώς του Κοσόβου που θα προτείνει ο ΟΗΕ. Σημείωσε, επίσης, πως η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) θα πρέπει να παραμείνει στους 17.000 στρατιώτες.

Αναφορικά με τη Σερβία, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως μετά την ένταξη της χώρας στην Εταιρική Σχέση του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ (Partnership for Peace), αναμένει και από την Ε.Ε. να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

πηγή ΑΠΕ