Κόσμος
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 19:44

Συμφώνησαν να συνεργαστούν για συμβιβαστική λύση στο Ευρωσύνταγμα

«Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα γιατί εξασφαλίζει στη χώρα μας μια σειρά από ειδικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς και ειδικές δράσεις για τον τουρισμό και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών. Oλα αυτά τα οφέλη για τους Eλληνες πολίτες, μας κάνουν πιστό σύμμαχο της ιδέας ότι πρέπει να προχωρήσουμε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στη συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη.

Στη συνάντηση με τίτλο «Οι Φίλοι της Συνταγματικής Συνθήκης» συμμετείχαν τα 18 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν κυρώσει μέχρι σήμερα το «Ευρωσύνταγμα», για να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Η συνδρομή στο έργο της γερμανικής Προεδρίας να παρουσιάσει τον Ιούνιο προτάσεις και έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης, καθώς και η ανάγκη να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι πλέον των 2/3 των κρατών-μελών έχουν κυρώσει τη Συνθήκη -ενθαρρύνοντας έτσι τα υπόλοιπα μέλη της Eνωσης προς την ίδια κατεύθυνση- αποτέλεσαν τους βασικούς σκοπούς της συνάντησης.

O Υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ζητηθεί η γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε σχεδιάσει και θα ξεδιπλώσουμε στη διάρκεια του 2007 ένα πρόγραμμα ανοιχτού διαλόγου με τους πολίτες στη χώρα μας έτσι ώστε να δούμε και να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Μετά το πέρας των εργασιών της Υπουργικής Συνάντησης οι «Φίλοι της Συνταγματικής Συνθήκης» εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι επιδιώκουν μια καλύτερη, μια πολιτική Ευρώπη, πιο αποτελεσματική, πιο διαφανή και πιο δημοκρατική. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «μια συμφωνία που θα περιοριζόταν σε μερικές θεσμικές αλλαγές δεν είναι αρκετή. Γι' αυτό στη βάση της Συνταγματικής Συνθήκης θα εργαστούμε με την γερμανική Προεδρία για μια συμφωνία που σέβεται όλες τις βασικές προβλέψεις και ισορροπίες. Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίζουμε να συναντιόμαστε κάθε φορά που θα είναι αναγκαίο».

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Μέρκελ θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες για το Σύνταγμα της Ε.Ε. από τις 21 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters, φέρει ημερομηνία 2 Ιανουαρίου και εστάλη από την Μέρκελ στους άλλους ηγέτες. Την πρότασή της για τη συνταγματική συνθήκη πρόκειται να παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στις 21 και 22 Ιουνίου.