Πολιτική
Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 07:26

ΚΙΝΑΛ: Το «στοίχημα» της εκλογικής αναμέτρησης, τα πρόσωπα και οι νέες ισορροπίες

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς απόψε το βράδυ θα υπάρχει νικητής στην «μονομαχία» Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς απόψε το βράδυ θα υπάρχει νικητής στην «μονομαχία» Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου. Η μεγάλη προσέλευση της προηγούμενης Κυριακής- με περισσότερους από 270.000 πολίτες να φτάνουν στις κάλπες - σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στη Χαριλάου Τρικούπη για την επόμενη ημέρα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η προσέλευση που θα υπάρξει σήμερα στο δεύτερο γύρο, όπου μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι πολίτες είχαν συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία την προηγούμενη Κυριακή.

Στη σημερινή αναμέτρηση ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται με «ατού» το ποσοστό 36.88% (που αντιστοιχεί σε  99.120 ψήφους) του πρώτου γύρου. Παράλληλα ο Ανδρέας Λοβέρδος που έκοψε τρίτος το νήμα την προηγούμενη Κυριακή με 25.98% (και 69.827 ψήφους) έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως στηρίζει τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε στο δεύτερο γύρο με 27.97% (δηλαδή με  75.183 ψήφους) και την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε τους τόνους. Με τον τρόπο αυτό επιδίωξε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του αλλά και να κερδίσει πολίτες που στον προηγούμενο γύρο είχαν επιλέξει κάποιον άλλο υποψήφιο. 

Να σημειωθεί πως τρεις από τους υποψήφιους του πρώτου γύρου - οι Π. Χρηστίδης, Π. Γερουλάνος και Χ. Καστανίδης- επέλεξαν να μην δώσουν κάποια… γραμμή στήριξης για ένα εκ των δυο διεκδικητών της ηγεσίας. Επομένως θα φανεί σήμερα στην κάλπη προς τα που τελικά θα πάει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους. 

H στρατηγική που ακολούθησαν οι δύο «μονομάχοι» 

Διαφορετική στρατηγική ακολούθησαν την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης - έχοντας κόψει πρώτος το νήμα- επέλεξε να μιλήσει για ανανέωση, αποφεύγοντας να μπει σε μια προσωπική αντιπαράθεση. Την ίδια στιγμή ο Γιωργος Παπανδρέου επέλεξε να εξαπολύσει βέλη στον συνυποψήφιο  του, τον οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «άκαπνο».

Να σημειωθεί πως μια «ανάσα» πριν το δεύτερο γύρο οι δυο υποψήφιοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα προεκλογικά τους σποτ. Με μια σειρά από εικόνες με υποστηρικτές του, διαφορετικών ηλικιών, που κρατούν πλακάτ με το σύνθημα «μαζί» ήταν το σποτάκι του Νίκου  Ανδρουλάκη. Με εικόνες από τις περιοδείες  του - και με σύνθημα «πάμε μπροστά»- ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο διακύβευμα του δεύτερου γύρου, που όπως υπογράμμισε είναι  ποια ηγεσία θα ανασυστήσει εδώ και τώρα από τη βάση συμμετοχικά την κεντροαριστερά. 

Στο μεταξύ το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής άνοιξε μια ευρύτερη  συζήτηση - σε περίπτωση επικράτησης του σήμερα στο  δεύτερο γύρο - για το ποιο πρόσωπο θα μπει μπροστά στις κοινοβουλευτικές μάχες.  Δεδομένο είναι πως το πιο  κρίσιμο πόστο είναι αυτό του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο θα παρεμβαίνει και στις «μονομαχίες» Μητσοτάκη - Τσίπρα (με μια σειρά ονομάτων να ακούγονται στο παρασκήνιο).

Πάντως ενδιαφέρον έχει όχι μόνο ποιος  από τους δύο υποψήφιους θα κόψει πρώτος σήμερα το νήμα αλλά και η απόσταση από τον δεύτερο. Επίσης μένει να φανεί το πως θα διαμορφωθεί το εσωκομματικό τοπίο την επόμενη ημέρα, ιδιαίτερα μετά το κλίμα πόλωσης που επικράτησε την τελευταία εβδομάδα. 

Το «φλερτ» με πρώην «πράσινους» ψηφοφόρους 

Ο… επαναπατρισμός πολιτών που στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ αλλά στην πορεία στράφηκαν σε άλλα  κόμματα ή επέλεξαν την αποχή θα αποτελέσει το μεγάλο «στοίχημα» της νέας ηγεσίας του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο  ο Ν. Ανδρουλάκης όσο και ο Γ. Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο έκαναν αναφορές  στο «πράσινο» παρελθόν

Πάντως το  μεγάλο στοίχημα του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής είναι να μπορέσει να προβάλλει ένα σαφές πολιτικό στίγμα  και  να μην «πιεστεί» από τη μονομαχία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μονομαχία που θα γίνεται εντονότερη όσο πιο κοντά έρχονται οι εκλογές, καθώς τα κόμματα θα επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.