Κόσμος
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 14:45

Νόμπελ Ειρήνης: Mε φυσική παρουσία η βράβευση των δύο δημοσιογράφων

Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ, που βραβεύονται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης και που αναγνωρίστηκαν για τον αγώνα τους για της ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία, θα λάβουν τα βραβεία τους σε τελετή στο Όσλο σήμερα, παρά τα υψηλά ποσοστά της COVID-19 στη Νορβηγία.

Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ, που βραβεύονται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης και που αναγνωρίστηκαν για τον αγώνα τους για της ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία, θα λάβουν τα βραβεία τους σε τελετή στο Όσλο σήμερα, παρά τα υψηλά ποσοστά της COVID-19 στη Νορβηγία.

Οι δημοσιογράφοι κέρδισαν το βραβείο σε μια περίοδο κατά την οποία η ελεύθερη, ανεξάρτητη και βασιζόμενη σε γεγονότα δημοσιογραφία δέχεται πυρά, ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ όταν ανακοίνωσε το βραβείο για την Ειρήνη τον Οκτώβριο.

Η τελετή στο δημαρχείο του Όσλο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αλλά θα έχει λιγότερους προσκεκλημένους σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Χθες, η Νορβηγία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19.

Στη Σουηδία, όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλότερα σε σχέση με τη Νορβηγία, οι διοργανωτές τον Σεπτέμβριο ακύρωσαν τις τελετές Νόμπελ με φυσική παρουσία για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αντ’ αυτού, τα πρόσωπα που τιμήθηκαν φέτος με τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Οικονομικών –βραβεία που κανονικά απονέμονται στη Σουηδία— έλαβαν τα διπλώματα και τα μετάλλιά τους στις χώρες τους, ενώ οι παραδοσιακές διαλέξεις Νόμπελ έγιναν διαδικτυακά.

Η Ρέσα και ο Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που λαμβάνουν το βραβείο μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι που είχε τιμηθεί το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του

Η Μαρία Ρέσα δηλώνει ακόμα σαστισμένη που κέρδισε το Νόμπελ. «Από τη στιγμή που μου το είπαν μέχρι σήμερα... Ξέρετε αυτό τον πίνακα 'Η κραυγή';» είπε βγάζοντας μια μεγάλη κραυγή και φέρνοντας τα χέρια στο πρόσωπό της όπως το πρόσωπο που απεικονίζεται στον πίνακα του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ.

Οι δύο δημοσιογράφοι, υπό την πίεση των αρχών των χωρών τους, αναμένεται να λάβουν το βραβείο σήμερα στη διάρκεια μιας τελετής με περιορισμένη σύνθεση στο δημαρχείο του Όσλο.

«Αυτό το φως του Νόμπελ είναι εκτυφλωτικό», υπογράμμισε η Ρέσα. «Δεν υπάρχει πιο ακτινοβόλο φως».

«Είναι για όλους τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε την υποχώρηση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ποιότητας των δημοκρατιών στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας», είπε.

Υπό τη σκέπη του Rappler, ενός ιστότοπου που είναι πολύ επικριτικός για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροδρίγκο Ντουτέρτε, η Ρέσα αποτελεί αντικείμενο επτά δικαστικών διώξεων στη χώρα της που μπορεί να της κοστίσουν συνολικά, όπως λέει, εκατό χρόνια στη φυλακή.

Καταδικασθείσα για δυσφήμηση πέρυσι αλλά ελεύθερη υπό όρους εν αναμονή της απόφασης επί της έφεσης που έχει καταθέσει, αναγκάστηκε να ζητήσει από τέσσερα δικαστήρια την άδεια να έρθει και να παραλάβει ιδιοχείρως το Νόμπελ.

«Δεν ήταν ποτέ επιλογή», απάντησε η δημοσιογράφος, που έχει επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, σε ερώτηση αν έχει σκεφθεί να καταφύγει στο εξωτερικό.

«Αν έπρεπε να φύγω κάποια στιγμή όπου (η δουλειά μας) είναι η πιο απαραίτητη, δεν θα ήμουν αυτή που είμαι ή θα ήμουν πολύ πιο αδύναμη απ΄ό,τι πιστεύω πως είμαι», είπε.

Προεδρικές εκλογές για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου Ντουτέρτε προβλέπεται να διεξαχθούν στις Φιλιππίνες στις 9 Μαΐου.

Πηγή: ΑΜΠΕ