Απόψεις
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 18:21

Πρώτο ταξίδι ναύλος για Παρίσι

Την Τετάρτη ορκίστηκε καγκελάριος, την Παρασκευή πάει στο Παρίσι, τον Γάλλο πρόεδρο να συναντήσει. Τόσα χρόνια, αλλιώς είχαμε συνηθίσει

Την Τετάρτη ορκίστηκε καγκελάριος, την Παρασκευή πάει στο Παρίσι, τον Γάλλο πρόεδρο να συναντήσει. Τόσα χρόνια, αλλιώς είχαμε συνηθίσει - δεκαέξι χρόνια η Μέρκελ στην καγκελαρία, 4 ένοικοι στα Ηλύσια Πεδία - με πλέον πρόσφατο το 2017. Ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε η τελευταία του επίσκεψη ως αρχηγός του γαλλικού κράτους να είναι στο Βερολίνο, εκεί που ήταν και η πρώτη, δηλαδή. Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ανέλαβε, από το Βερολίνο κι αυτός, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες παρέλαβε.

Κακεντρέχειες, καθώς ισχύει και το αντίστροφο. Αποτελεί παράδοση για τον/την καγκελάριο της Γερμανίας να επισκέπτεται το Παρίσι στην πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την ορκωμοσία. Ο Εμανουέλ Mακρόν υποδέχθηκε τον Μάρτιο του 2018 την Άνγκελα Μέρκελ με στρατιωτικές τιμές, μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο γαλλο-γερμανικός άξονας έχει σημασία, ακόμη κι όταν ο συγχρονισμός δεν έχει την κυριαρχία.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο Όλαφ Σολτς δεν πάει στην Κανόσα. Οι Γερμανοί άλλωστε δεν παρακαλάνε πλέον, όπως ο Ερρίκος Δ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Εθνους.

Τρία μερόνυχτα έμεινε το 1077 γονατιστός στην Κανόσα, ψηλά στα Απέννινα Ορη, μέσα στο χιόνι, ανυπόδητος, με στάχτη ραντισμένη στα μαλλιά του, όπως επέβαλε το τυπικό. Εκλιπαρούσε τη συγγνώμη του πάπα Γρηγόριου Ζ', που απολάμβανε την περιποίηση της κόμισσας της Τοσκάνης, Ματθίλδης.

Η φοβερή και τρομερή κοκκινομάλλα λέγεται πως είχε σκαρφιστεί τη διαδικασία της μετάνοιας, ώστε να λήξει υπέρ του εραστή της η περίφημη Εριδα της Περιβολής.

Ακόμη και σήμερα, η ηθική μείωση του Ερρίκου Δ' δεν έχει διαγραφεί από το συλλογικό υποσυνείδητο και οι Γερμανοί κάνουν λόγο για τον «πηγαιμό στην Κανόσα», όταν θέλουν να πουν ότι κάποιος αναγκάζεται να ταπεινωθεί μπροστά στον αντίπαλό του, παρακαλώντας για έλεος.

Στην Κανόσα στις μέρες μας πάνε άλλοι. Ούτε Γερμανοί, ούτε Γάλλοι.

Κ.Τ.