Κόσμος
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 15:15

Αριθμός-ρεκόρ δημοσιογράφων στις φυλακές το 2021- Ποια χώρα είναι η «πρωταθλήτρια»

Αριθμός-ρεκόρ δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή καταγράφηκε το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση της μη κερδοσκοπικής Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Παγκοσμίως, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ήταν φυλακισμένοι 293 δημοσιογράφοι. 

Αριθμός-ρεκόρ δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή καταγράφηκε το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση της μη κερδοσκοπικής Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Παγκοσμίως, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ήταν φυλακισμένοι 293 δημοσιογράφοι. 

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2021, τουλάχιστον 108 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, με συνολικό αριθμό ρεκόρ 293 φυλακισμένων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τον ψηλότερο αριθμό από τότε που η οργάνωση άρχισε να παρακολουθεί τη φυλάκιση δημοσιογράφων το 1992. 

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι από το 1992 και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2021, τουλάχιστον 1.440 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί παγκοσμίως.

Επίσης, τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι λόγω των ρεπορτάζ τους και άλλοι 18 έχασαν τη ζωή τους σε συνθήκες που καθιστούν πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί εάν στοχοποιήθηκαν λόγω της δουλειάς τους, δήλωσε την Πέμπτη το CPJ στην ετήσια έρευνά του για την ελευθερία του Τύπου και τις επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους το 2021 είναι ο φωτογράφος του Reuters που σκοτώθηκε σε επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο

Οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν το 2021 περιλαμβάνουν τον Ντάνις Σιντίκι, φωτορεπόρτερ  του Reuters που σκοτώθηκε σε επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο, και τον Γκουστάβο Σάντσεθ Καμπρέρα, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Μεξικό τον Ιούνιο.

Η έκθεση σημείωσε ότι παρατηρούνται περιοριστικά περιβάλλοντα για τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, όπως οι νόμοι  που χρησιμοποιούνται για τη στόχευση ρεπόρτερ στο Χονγκ Κονγκ και την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, τον πόλεμο στη βόρεια Αιθιοπία και την καταστολή της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

«Πρωταθλήτρια» στη φυλάκιση δημοσιογράφων αναδείχθηκε η Κίνα, η οποία έκλεισε στη φυλακή 50 δημοσιογράφους. Ακολουθούν η υπό στρατιωτική χούντα Μιανμάρ  που φυλάκισε 26 δημοσιογράφους, η Αίγυπτος (25), το Βιετνάμ (23) και η Λευκορωσία (19), ανέφερε το CPJ.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι παρά τον μικρότερο αριθμό δημοσιογράφων υπό κράτηση σε χώρες όπως η Τουρκία –η οποία ήταν κάποτε η κορυφαία στη φυλάκιση δημοσιογράφων στον κόσμο, και πλέον κατατάσσεται στην έκτη θέση– και η Σαουδική Αραβία, αυτό δεν σημαίνει πρόοδο.

Αν και οι λόγοι για τη φυλάκιση δημοσιογράφων ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, ο αριθμός ρεκόρ αντικατοπτρίζει την πολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και την αυξανόμενη «δυσανεξία» στην ανεξάρτητη κάλυψη, σχολιάζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση United S.

«Πρόκειται για είναι την έκτη συνεχόμενη χρονιά που η CPJ καταγράφει αριθμούς ρεκόρ δημοσιογράφων που φυλακίζονται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του CPJ Τζόελ Σάιμον, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αντικατοπτρίζει δύο αναπόσπαστες προκλήσεις:

  • οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τις πληροφορίες, και
  • είναι ολοένα και πιο θρασείς στις προσπάθειές τους να το κάνουν

«Η φυλάκιση δημοσιογράφων που μεταδίδουν τις ειδήσεις είναι το χαρακτηριστικό ενός αυταρχικού καθεστώτος», πρόσθεσε ο Σάιμον.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Al Jazeera