Αφιερώματα
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 02:50

ΤΑ LOGISTICS ΦΑΡΜΑΚΟΥ «ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Του Φάνη Ζώη, [email protected]

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, είτε πρόκειται για ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, είτε για πολυεθνικές με εγκατεστημένες από χρόνια παραγωγικές δομές στη χώρα μας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσα από επενδύσεις που πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο.

Του Φάνη Ζώη, [email protected]

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, είτε πρόκειται για ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, είτε για πολυεθνικές με εγκατεστημένες από χρόνια παραγωγικές δομές στη χώρα μας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσα από επενδύσεις που πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο.

H διαχείριση των φαρμακευτικών και των παραφαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών των logistics στη χώρα μας. Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τα logistics στο φάρμακο να αποτελούν τζίρο που υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Με την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτικά για τα logistics, περισσότερο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λιγότερο για τις υποδομές της και το know-how, τα τελευταία χρόνια γίνεται αρκετά μεγάλη προσπάθεια -κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με σημαντική συμβολή της Πολιτείας- για την ανάπτυξη των δικτύων και των υποδομών που θα βοηθήσουν τα logistics να διατηρήσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην εθνική οικονομία. Εξάλλου, όπως αναφέρουν πολλές φορές κυβερνητικά και όχι μόνο στελέχη, ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ, συμβάλλοντας σε αυτό με πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι τα κανάλια διανομής των φαρμακευτικών προϊόντων είναι τα κρατικά νοσοκομεία, οι ιδιωτικές κλινικές, οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και οι επιχειρήσεις e-commerce. Πανελλαδικά υπάρχουν περισσότερα από 10.000 φαρμακεία και πάνω από 150 φαρμακαποθήκες, που ουσιαστικά έχουν τον ρόλο του χονδρέμπορου αλλά και του logistics provider, με πολλές φαρμακαποθήκες να έχουν επενδύσει σε σύγχρονα συστήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, υπάρχει μεγάλο κενό στην αγορά των 3PL, που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics στο φάρμακο, βάσει των προδιαγραφών για τα προϊόντα φαρμάκου και τα καλλυντικά, όπως και βάσει των κανονισμών του ΕΟΦ. Κατά την εκτίμησή τους, τον ρόλο του logistics provider επιτελούν κυρίως οι φαρμακαποθήκες, ενώ οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες είναι ακόμα εσωστρεφείς και δεν εφαρμόζουν διαδικασίες outsourcing. Επειδή όμως η παγκόσμια τάση -όπως και τα ουσιαστικά οφέλη από τις 3PL συνεργασίεςείναι αυξητική, θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη αύξηση σε 3PL υπηρεσίες φαρμάκων, παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, όπως και σε συνεργασίες με εταιρείες που εξειδικεύονται στα Pharma logistics.

Η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσθέτουν στελέχη και παράγοντες της αγοράς, πρέπει να αφορά τις διαδικασίες inbound logistics και αποθήκευσης, αλλά και outbound logistics, οι οποίες είναι συνυφασμένες κυρίως με τις μεταφορές και τη διανομή των εμπορευμάτων σε διαφορετικά κανάλια. Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς θα μπορέσει ένας οργανισμός -μια φαρμακευτική εταιρεία, εν προκειμένω- να οργανώσει τις διαδικασίες αυτές.
 

Έλλειμμα εξειδίκευσης
Σε αυτό που ενδεχομένως υπάρχει έλλειμμα είναι η εξειδίκευση στελεχών και εργαζομένων που ασχολούνται με τα logistics. Πρέπει να έχουν την ανάλογη κατάρτιση και εκπαίδευση για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία συνεργειών που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για οικονομίες κλίμακας και μείωση του κόστους στην εφοδιαστική, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Επίσης σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση και στην εξέλιξη των Pharma logistics -με αφορμή την εφαρμογή του serialization αλλά και του aggregationπαίζουν οι νέες τεχνολογίες, στις οποίες πρέπει να επενδύσουν οι εταιρείες ώστε να διαχειρίζονται σωστά την πληροφορία, πάντα βάσει των συνθηκών και των τάσεων της αγοράς. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις υποδομές αποθηκών και μέσων διανομής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ορθή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργία συνεργειών, για αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και για μείωση των αστοχιών, τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κόστους των logistics.


Στο τελικό σημείο
Επίσης, ο εκσυγχρονισμένος στόλος και τα νέα συστήματα μεταφοράς (multimodal συστήματα) μπορούν να προσδώσουν αξία στη διανομή και στη μεταφορά των φαρμάκων στο τελικό σημείο και παράλληλα να μειώσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας. Φάρμακα, παραφάρμακα και καλλυντικά, νομοτελειακά θα ακολουθήσουν την τάση της γενικότερης ανάπτυξης των logistics στη χώρα μας. Παράλληλα, όμως, με την ανάπτυξη των logistics παρατηρείται και μία μετάλλαξη της εμπορικής δραστηριότητας, την οποία οι άνθρωποι των logistics πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και να βρουν τρόπους προσαρμογής.

Η ραγδαία ανάπτυξη του e-commerce (ειδικά κατά την πανδημία), οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες και οι νέες καταναλωτικές συνήθειες είναι μερικά από τα νέα δεδομένα που επηρεάζουν ουσιαστικά τη διαχείριση της εφοδιαστικής στο σύνολό της. Τέλος, στα επόμενα πέντε χρόνια τα urban logistics θα παίζουν καθοριστικό ρόλο και οι εταιρείες θα εστιάσουν στο last mile που θα εξυπηρετεί τον τελικό καταναλωτή στο σημείο επιλογής του. Συστήματα picking σε dark rooms και σημεία συγκεντρωτικών παραδόσεων/ παραλαβών (collect points) θα μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στην κουλτούρα των logistician και των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ οι παραδόσεις με drοne θα αυξηθούν. Ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για micro-deliveries, χρησιμοποιώντας εναέρια μέσα του είδους αυτού.  [SID:14789818]