Αφιερώματα
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 02:30

«ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Ο δυναμισμός που εκπέμπει ο κλάδος Φαρμάκου αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του και τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας έναν άξιο πρεσβευτή της ελληνικής παραγωγής και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της.

Αποτελεί διαχρονικά σταθερό πυλώνα των ελληνικών εξαγωγών, συμβάλλοντας καταλυτικά στο success story που διαγράφουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Ο λόγος για τον κλάδο του Φαρμάκου, ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 1,3 δισ.

Ο δυναμισμός που εκπέμπει ο κλάδος Φαρμάκου αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του και τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας έναν άξιο πρεσβευτή της ελληνικής παραγωγής και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της.

Αποτελεί διαχρονικά σταθερό πυλώνα των ελληνικών εξαγωγών, συμβάλλοντας καταλυτικά στο success story που διαγράφουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Ο λόγος για τον κλάδο του Φαρμάκου, ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 1,3 δισ. Μια επίδοση που τον φέρνει στη δεύτερη θέση, μετά τα πετρελαιοειδή όσον αφορά τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Ο δυναμισμός που εκπέμπει αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας έναν άξιο πρεσβευτή της ελληνικής παραγωγής και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της. Εξίσου ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου αποτελούν και οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν εξαγγείλει οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την ενίσχυση των εργοστασίων τους στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή καινοτομίας που θα μπορέσει να σταθεί στις διεθνείς αγορές.

Οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν στην «πρώτη γραμμή», συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη και επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Κάτι που αποτυπώθηκε για ακόμη μια φορά στα στοιχεία του Αυγούστου, με βάση τα οποία η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 2,79 δισ., έναντι 2,08 δισ. κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020, σημειώνοντας άνοδο 34,6%. Παρόμοιες επιδόσεις καταγράφηκαν και χωρίς τα πετρελαιοειδή, με την αύξηση των εξαγωγών να διαμορφώνεται στο 23,4%. Πρόκειται για ποσοστό που -εκτός απροόπτου- δείχνει πως θα πετύχουμε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας στο τέλος της φετινής χρονιάς.

H παραγωγή νέου πλούτου με μοχλό τις εξαγωγικές επιχειρήσεις συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης και στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Και αυτό παρ’ όλες τις αντιξοότητες και κυρίως την αναστάτωση που επικρατεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και των διεθνών τιμών των πρώτων υλών, παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπονομεύουν την προσπάθεια επέκτασης σε νέες αγορές. Ωστόσο, είναι προφανές πως οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν «μεγάλες νίκες» όταν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) διεξάγει σε ετήσια βάση συνέδριο όπου αναδεικνύονται τα επιτεύγματα, ενώ υπογραμμίζονται τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διευκολυνθεί το έργο των εξαγωγέων, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η τοποθέτηση της «Εξωστρέφειας» στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής, με την ανάδειξή της σε βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, συνιστά «τομή» και θεμελιώδη παρέμβαση, η οποία ήδη αποδίδει καρπούς, προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) χαιρετίζει την παρουσίαση του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας» και την υπαγωγή και τον συντονισμό όλων των Θεσμοθετημένων Φορέων Εξωστρέφειας εις το υπουργείο Εξωτερικών/Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας. Άλλωστε, αυτό αποτελεί και το πάγιο αίτημα επί πολλά χρόνια του ΠΣΕ. Ήδη η Γενική Γραμματεία Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας πέρασε από τη θεωρία στην πράξη δημιουργώντας συνέργειες με αντίστοιχους οργανισμούς, π.χ. Enterprise Netherlands, στους οποίους ανέθεσε και τον εκσυγχρονισμό και την παρουσίαση Best Practices αντιστοίχων δικών μας Οργανισμών με βάση τα Διεθνή Πρότυπα.  

Οι εξαγωγές έχουν αποδείξει στην πράξη πως αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, πετυχαίνοντας σημαντική ανάπτυξη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης αλλά και στην πανδημία του Covid-19 κατάφεραν χάρη στις επιδόσεις τους να στηρίξουν τα δημόσια έσοδα, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και στη σημερινή συγκυρία, την ώρα που η Ελλάδα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση την εξωστρέφεια και την εγχώρια παραγωγή, οι Έλληνες εξαγωγείς δηλώνουν «παρών» και ενισχύουν την εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση δείχνει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του χώρου μας, υιοθετώντας μια σειρά από δράσεις στήριξης, τα οποία χρειάζεται να συνεχισθούν και να διευρυνθούν. Η περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησής τους είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές. Και, φυσικά, η υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με έμφαση εκείνες που αφορούν τη χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων. [SID:14802941]