Η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού είναι 4,2 φορές πιο μεταδοτική στο αρχικό της στάδιο από το στέλεχος της Δέλτα, σύμφωνα με μελέτη ιάπωνα επιστήμονα ο οποίος συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού είναι 4,2 φορές πιο μεταδοτική στο αρχικό της στάδιο από το στέλεχος της Δέλτα, σύμφωνα με μελέτη ιάπωνα επιστήμονα ο οποίος συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Πρόκειται για εύρημα που πιθανόν να επιβεβαιώσει τους φόβους για τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής επιστημών υγείας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Κιότο που ειδικεύεται στη μαθηματική μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών, Χιρόσι Νισιούρα, ανέλυσε τα δεδομένα γονιδιώματος που ήταν διαθέσιμα έως τις 26 Νοεμβρίου σε Νοτιοαφρικανούς στην επαρχία Γκαουτένγκ, επίκεντρο του ξεσπάσματος της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική.
«Η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται περισσότερα και ξεφεύγει πιο εύκολα από την ανοσία που έχει δημιουργηθεί φυσικά και μέσω των εμβολίων», είπε ο Νισιούρα εξηγώντας τα ευρήματά του, τα οποία παρουσιάστηκαν σε μια συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη του Νισιούρα δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα και δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. Η ανάλυση διεξήχθη χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε σε αντίστοιχη μελέτη του Ιουλίου που δημοσιεύτηκε από το ιατρικό περιοδικό Eurosurveillance σχετικά με την προβλεπόμενη- τότε- κυριαρχία της Δέλτα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Εκατοντάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο δίνουν αγώνα για να κατανοήσουν τη νέα παραλλαγή, η οποία είναι το πλέον διαφοροποιημένο στέλεχος μεταξύ των πέντε παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία από την έναρξη της πανδημίας.
Η επέλαση της Όμικρον στη Νότια Αφρική έχουν αυξήσει γρήγορα τα κρούσματα σε σχεδόν 20.000 την ημέρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid στη χώρα είχε παραμείνει χαμηλός τις προηγούμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι μόνο το 26% του πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Vaccine Tracker του Bloomberg.
«Το ποσοστό εμβολιασμού ήταν μικρότερο από 30% και πολλοί άνθρωποι ήταν πιθανώς φυσικά μολυσμένοι», είπε ο Νισιούρα αναφερόμενος στη Νότια Αφρική. «Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις μελλοντικές τάσεις για να δούμε αν θα συμβεί το ίδιο σε χώρες όπου τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούνται σε υψηλό ποσοστό», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr