Πολιτική
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 20:46

Εξεταστική: «Δεν ξέρω να υπάρχει καμία διαμαρτυρία περί αποκλεισμού οποιουδήποτε ΜΜΕ»

«Στην ενημερωτική καμπάνια του εμβολιασμού συμμετείχαν όλα τα μέσα, και δεν ξέρω να υπάρχει καμία διαμαρτυρία περί αποκλεισμού οποιουδήποτε» κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Δημήτρης Πανταζής, που συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης καλής εκτέλεσης της ενημερωτικής εκστρατείας από το υπουργείου Υγείας.

«Στην ενημερωτική καμπάνια του εμβολιασμού συμμετείχαν όλα τα μέσα, και δεν ξέρω να υπάρχει καμία διαμαρτυρία περί αποκλεισμού οποιουδήποτε» κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Δημήτρης Πανταζής, που συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης καλής εκτέλεσης της ενημερωτικής εκστρατείας από το υπουργείου Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με αποχή από την εξέταση του μάρτυρα, καθώς αντί του προέδρου της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης, που είναι ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Παναγιώτης Πρεζεράκος, στη θέση του προσήλθε για να καταθέσει ένα μέλος της. 
 
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε σχετικά, ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πρόεδρος της επιτροπής και να προσέρχεται αντί αυτού ένα μέλος της επιτροπής. Αυτό είναι απαράδεκτο και εμείς το καταγγέλλουμε. Το αθροίζουμε δε, σε όλα όσα απαράδεκτα έχουν μέχρι στιγμής συμβεί από πλευράς της κυβέρνησης, όπως το ότι δεν στέλνει εδώ τους υπουργούς να καταθέσουν, δεν στέλνει κρίσιμα έγγραφα τα οποία ζητάμε εδώ και δεκαπέντε μέρες - και τώρα φτάνουμε και στο εξωφρενικό σημείο, αντί για τον πρόεδρο της επιτροπής που είναι ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, να στέλνει τον κ. Πανταζή». 
 
«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, η οποία είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη με όλη αυτήν την απαράδεκτη θεσμικά συμπεριφορά της. Δεν νομιμοποιούμε αυτή την εξέταση και δεν θα κάνουμε καμία ερώτηση» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης. 
 
Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον σήμερα εξετάζεται ένα απλό μέλος της επιτροπής και όχι ο πρόεδρός της. Από τη στιγμή που η εξεταστική έχει και προανακριτικές αρμοδιότητες και καλεί τον πρόεδρο ενός οργάνου αυτός δεν μπορεί να λέει «Κωλύομαι και θα στείλω στη θέση μου κάποιο μέλος της επιτροπής». Θα έπρεπε, είπε ο κ. Καμίνης, «τουλάχιστον από τη στιγμή που καταλαβαίνετε ότι η αντιπολίτευση διατυπώνει τις ενστάσεις της ως προς το ζήτημα ότι δεν προσέρχονται οι αρμόδιοι υπουργοί εδώ να καταθέσουν, να είστε πιο προσεκτικοί στο ποιους επιλέγετε ως εκπρόσωπους των οργάνων της διοίκησης».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, ανέφερε ότι «οι πολιτικοί άνδρες θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να έρθουν εδώ να μιλήσουν και να κάνουμε έναν διάλογο».

«Καθόλα νόμιμη η κλήση του μάρτυρα»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε πως «η απόφαση της επιτροπής - κατά πλειοψηφία - ήταν να κληθεί εκπρόσωπος της τριμελούς επιτροπής και όχι ο πρόεδρός της. Συνεπώς, η κλήση του μάρτυρα είναι καθόλα νόμιμη, δεν υπάρχει το θέμα της νομιμότητας που θέσατε […] προσεκλήθη να έλθει το όργανο εδώ, εν προκειμένω ήλθε ο κ. Παντάζής. Όπως και θα σας ανακοινώσω (αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα το δούμε και σε κάποια άλλα όργανα τα οποία έχουμε καλέσει) ενδεχομένως να κωλύεται ο πρόεδρος τους. Για παράδειγμα στον ΣΕΔΕΑ έχουμε καλέσει την πρόεδρο - και από ό,τι φαίνεται έχει ένα πρόβλημα υγείας. Πιθανόν να έρθει ο αντιπρόεδρός του, ο κ. Μαύρος ο οποίος ήταν και δική σας πρόταση από ό,τι θυμάμαι πολύ καλά».

 Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, σχολίασε λέγοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θέλουν τελικά, είναι να έρθουν να καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα - και όχι η διερεύνηση της υπόθεσης. Και αναρωτήθηκε «τι το ενοχλούν τα υπηρεσιακά πρόσωπα;». 

Σχόλια από τους βουλευτές

 Το θέμα αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο σχολίου και σε επίπεδο μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.    
Οι βουλευτές - μέλη της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή, στο σχόλιό τους αναφέρουν: «Η επιβεβαίωση του προέδρου του ΙΦΕΤ, Δημήτρη Πανταζή, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο, χάλασε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε σε αδιέξοδο τους βουλευτές του. Οι απαντήσεις του μάρτυρα, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας τον Αύγουστο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αμηχανία και οδήγησε σε «αφωνία» τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέλεξαν να μην θέσουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά προσχήματα. Η στάση τους αυτή απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η μοναδική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η αναζήτηση της αλήθειας. Μπροστά στην κατάρρευση του οικοδομήματος που έστησαν πάνω σε fake news, δε διστάζουν να προκαλέσουν τεχνητή ένταση για να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση να έρχονται αντιμέτωποι με το ηχηρό «άδειασμα» από στέλεχος δική τους επιλογής σε θέση ευθύνης. Στα πυροτεχνήματα και κακοστημένα σώου, η απάντηση της ΝΔ είναι σταθερή: Όλα στο φως».

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές - μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν: «Οι θεσμικές παρεκτροπές της κυβέρνησης στην εξεταστική επιτροπή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Σήμερα η Ν.Δ. έφτασε στο ακραίο σημείο να παραβιάσει ακόμη και δική της απόφαση, που προέβλεπε να καλέσουν για μάρτυρα τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, υπεύθυνο για την παραλαβή του έργου. Αντ΄ αυτού, έστειλαν ένα μέλος αντί για τον πρόεδρο, και μάλιστα άλλης επιτροπής, με διαφορετικό αντικείμενο.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αρνήθηκε να νομιμοποιήσει μια ακόμη κυβερνητική μεθόδευση απέχοντας από την εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα».
 

Η κατάθεση του μάρτυρα

 Ο Δημήτρης Πανταζής, μέλος στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης καλής εκτέλεσης της ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό, του υπουργείου Υγείας, κατέθεσε πως στην καμπάνια συμμετείχαν κυριολεκτικά όλα τα μέσα. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αρχικά ήταν στα 18,5 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μετά ένα εκατομμύριο όταν αυτό επεκτάθηκε. Για την υλοποίηση της καμπάνιας έγινε πρόσκληση στις πέντε εταιρείες του χώρου, όπως λεγόταν στον νόμο, στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, που ήταν εγνωσμένου κύρους. Από αυτές όμως προσήλθαν μόνο δύο, οι οποίες είχαν συνενωθεί. Οι υπόλοιπες δεν θέλησαν να προσέλθουν.  
 
Σχετικά με τα κριτήρια που τέθηκαν για την διανομή της καμπάνιας, είπε πως αυτά ήταν συγκεκριμένα: Τα διαθέσιμα μερίδια τηλεθέασης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών σταθμών Αθήνας Θεσσαλονίκης και περιφέρειας, ανάλογα της διαθεσιμότητας, τα στοιχεία αναγνωσιμότητας πωλήσεων και διανομής για τα έντυπα, η διείσδυση ανά site βάσει των unique user browsers. Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από μία σειρά από εταιρείες, όπως η Nielsen, η MRB, η Focus Bari και η Google Analytics. Έγιναν και ειδικές στοχεύσεις με programmatic digital. Οι ανάδοχες εταιρείες έκαναν τις αξιολογήσεις, εμείς είδαμε ότι στην πρόταση αυτή ήταν μέσα πραγματικά όλα τα μέσα, και ο ανάδοχος προχώρησε στην διανομή της καμπάνιας. Εκεί σταματούσε ο δικός μας ρόλος ως επιτροπής Σχεδιασμού. Άλλη επιτροπή του υπουργείου ήταν υπεύθυνη για την παραλαβή του έργου