Πολιτική
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 15:36

Πούτιν: Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζουν να ισχυροποιούνται σε όλες τις κατευθύνσεις, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζουν να ενισχύονται σε όλες τις κατευθύνσεις, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι. Όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφησαν μία σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως η ασφάλεια της θάλασσας, η οικονομία, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «παραγωγικές, περιεκτικές και αποτελεσματικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έκανε λόγο για «ώθηση στη διμερή συνεργασία» με την υιοθέτηση του πολυσύνθετου σχεδίου δράσης Ελλάδας - Ρωσίας.

Σημείωσε ακόμη πως παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού, το διμερές εμπόριο το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 56% ενώ οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές», επισήμανε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Παρατήρησε ακόμη ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας και πρόσθεσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε., στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας υπέρ μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει «τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αναφέρθηκε επίσης στον συμβολισμό της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη η οποία όπως είπε πραγματοποιείται 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, θυμίζοντας ότι η Ρωσία υποστήριξε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Κ. Μητσοτάκης: Γέφυρα ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων 

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έγινε μία «μακρά, ειλικρινής και παραγωγική συζήτηση και επισκόπηση των διμέρων μας σχέσεων και των προοπτικών τους» και έκανε λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών αλλά και μία ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων».

Ανέφερε ακόμη πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο και για τις σχέσεις Ε.Ε. Ρωσίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά προκρίνω την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις, για αυτό και δεν έκρυψα τις ανησυχίες μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Μία κρίση εκεί θα είχε μόνο χαμένους. Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον και λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών εκεί» είπε.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Πούτιν για την «εγκαρδιότητα με την οποία τον υποδέχθηκε», γεγονός που - όπως είπε - «αντανακλά τη θετική διάθεση να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, που διαρκούν αιώνες- μία παράδοση που δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν, ούτε οι όποιες περίοδοι απομάκρυνσης, ούτε οι όποιες διαφορετικές θεωρήσεις των πραγμάτων». «Οι σχέσεις Ελλήνων και Ρώσων υπάρχουν μέσα και από τους Ποντίους. Είναι μία διαδρομή συνεχής, δεν έχουν μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά και μέλλον» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. «Με τον κ. πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς» εκτίμησε ενώ ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για τις δυνάμεις πυρόσβεσης που έστειλε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που και η Ρωσία δοκιμαζόταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά επισήμανε πως η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. «Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας» πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. «Κανένα εμπόδιο για έναν τέτοιο διάλογο δεν βλέπουμε... Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη συζητήσαμε πολύ λεπτομερώς. Είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας θα λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είπε ακόμη πως στη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση». «Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη πως «εκτιμούμε τη θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό» για να προσθέσει πως «η Ρωσία είναι εγγυητής της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι πολύ σαφείς και δεν επιδέχονται ερμηνειών» πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία

Σε ερώτηση για την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν είπε πως «η Ρωσία ακολουθεί φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί μετά θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων. Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν τουλάχιστον αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες παρά τις ανησυχίες μας οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας».

Υπογράμμισε ακόμη πως «θα ήταν μία εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε απλά τι γίνεται. Θα συσταθεί μία επιτροπή, που θα δει λεπτομερειακά το θέμα και θα κάνει τις προτάσεις. Ήταν μία ιδέα του Μπάιντεν και εγώ την δέχθηκα. Μέχρι να διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι λίγο νωρίς να τις ανακοινώσω».

Για ΝΑΤΟ - Ε.Ε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι «η Eλλάδα είναι στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και πολιτικο- οικονομικά στην Ε.Ε. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν είχαμε ποτέ κάτι με την ένταξη σε πολιτικο-οικονομικούς συσχετισμούς. Η Ελλάδα ήταν πάντα στο μέτρο του εφικτού υπέρ μίας ισορροπημένης, λογικής στάσης στη συνεργασία Ρωσίας - Ε.Ε».

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα στρατιωτικό μπλοκ και αυτό το μπλοκ δυστυχώς ακολουθεί τη συγκρουσιακή γραμμή με τη Ρωσία. Δηλώνουν τη Ρωσία εχθρό, αντίπαλό τους, με απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε τη στήριξη των Ελλήνων φίλων, ώστε να παίξουν θετικό ρόλο στη σχέση μας με τα δύο αυτά μπλοκ» συμπλήρωσε. 

Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και βεβαίως δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις σε αυτά τα όργανα» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θέλει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία». «Εύχομαι να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης ανάμεσα σε Ρωσία - ΗΠΑ, γιατί διαφορετικά θα επιστρέψουμε πολλές δεκαετίες πίσω. Είναι επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά. Όπου διαφωνούμε, να διαφωνούμε με ειλικρίνεια, αλλά να μπορούμε να ακούμε ο ένας τις ανησυχίες του άλλου» επισήμανε.

naftemporiki.gr