Πολιτική
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2001 07:19

Στο Νότιο Αφγανιστάν θα συντρίψουν τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ

ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ επικεντρώνονται οι αμερικανικές προσπάθειες για την οριστική συντριβή των Ταλιμπάν, ενώ στη Βόννη συνεχίζονται οι εργασίες της συνδιάσκεψης των εκπροσώπων των φυλετικών ομάδων, για το πολιτικό μέλλον της χώρας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες ένα στρατόπεδο στα νοτιο-ανατολικά της Κανταχάρ, στο οποίο υπήρχε ένα κτιριακό συγκρότημα που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούσαν ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Οπως μετέδωσε από τη βάση του στο Πακιστάν, το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑIP), οι Ταλιμπάν διέψευσαν σήμερα τις πληροφορίες περί βομβαρδισμού κτιριακού συγκροτήματος που στέγαζε ηγετικά τους στελέχη κι αρχηγούς του δικτύου της τρομοκρατικής οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ-Κάϊντα.

Πάντως νωρίτερα ο κ. Ράμσφελντ είχε επισημάνει ότι το τέλος του πολέμου απέχει πολύ ακόμη, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, δήλωσε πως, Αμερικανοί πεζοναύτες συνεχίζουν να φτάνουν στο Αφγανιστάν με στόχο να εγκλωβίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, και ανέφερε ότι σφοδρές μάχες μαίνονται και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Στη διάσκεψη της Βόννης, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Τζέϊμς Ντόμπιν, ανέφερε ότι οι όλοι οι εκπρόσωποι των φυλών που συμμετέχουν σε αυτήν, συμφωνούν ότι πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο, ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζάχερ Σαα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τimes», η Βρετανία απέστειλε περίπου 40 πεζοναύτες στο Αφγανιστάν για να αντικαταστήσουν τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων που είχαν επιφορτιστεί τη φύλαξη του αεροδρομίου Μπαγκράμ, κοντά στην Καμπούλ. Οι τελευταίοι θα αναλάβουν άλλες αποστολές στο έδαφος της χώρας.

Στο μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες να διερευνηθούν οι πληροφορίες ότι εκατοντάδες Αφγανοί πολεμιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων από το περασμένο Σαββατο-κύριακο στο Βόρειο Αφγανιστάν. Η οργάνωση κάλεσε από την έδρα της στο Λονδίνο την αφγανική αντιπολίτευση της Βορείου Συμμαχίας, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία να διεξαγάγουν έρευνες για τις συγκρούσεις στο φρούριο Κάλαι-Τζάνγκι, στις παρυφές της πόλεως Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις για την παράδοσή τους, εκατοντάδες ξένοι μαχητές στο πλευρό των Ταλιμπάν, οδηγήθηκαν από την πόλη του Κουντούζ στο φρούριο, που ήλεγχε η Βόρειος Συμμαχία. Οι συνθήκες για την έναρξη των συγκρούσεων παραμένουν αβέβαιες, μολονότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κρατουμένους που ακινητοποίησαν τους φρουρούς τους και πήραν στα χέρια τους τα όπλα, σύμφωνα με την Αμνηστία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουον ότι στις συγκρούσεις που επακολούθησαν ενεπλάκησαν αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις, που επίσης καθοδηγούσαν από το έδαφος και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά του φρουρίου. Η Αμνηστία ζητά την έναρξη άμεσης έρευνας για τους λόγους που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια , όπως τις παραλείψεις στην κράτηση και στη δίωξη των κρατουμένων, καθώς και να υπάρξει αντίδραση από πλευράς των δυνάμεων της Συμμαχίας, των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

«Θα πρέπει να γίνουν άμεσες προτάσεις για να εξασφαλισθεί ότι σε άλλες περιπτώσεις παράδοσης και κράτησης αιχμαλώτων δεν θα οδηγηθούμε σε παρόμοιες αναταραχές και στην απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών», τονίζει η Αμνηστία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα κατά οποιουδήποτε αποδειχθεί πως φέρει την ευθύνη. Επίσης υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατά την διαδικασίας της παράδοσης και της καλής μεταχείρισης των αιχμαλώτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστικό αγώνα, εναντίον της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να του διακόψει τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, ξεκινά από σήμερα ο μουσουλμάνος κληρικός, σεϊχης Αμπού Κατάντα, που κατονομάζεται από τις ισπανικές αρχές ως το δεξί χέρι του καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη. Ο Παλαιστίνιος Κατάντα, που μετακόμισε στη Μ. Βρετανία το 1993 με την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, πως είναι ο «πνευματικός ηγέτης» του κινήματος του Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Ο Κατάντα, με το ψευδώνυμο Ομάρ Οθμάν, θα ξεκινήσει από σήμερα νομικό αγώνα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της αντιμετώπισής του από τη βρετανική κυβέρνηση. Η χορήγηση του επιδόματος ύψους 426 λιρών το μήνα της κοινωνικής πρόνοιας σταμάτησε να του χορηγείται, όταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι ανακάλυψαν πως τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονται σε 180.000 λίρες. Ο Κατάντα είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Οπως μετέδωσε από τη βάση του στο Πακιστάν, το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑIP), οι Ταλιμπάν διέψευσαν σήμερα τις πληροφορίες περί βομβαρδισμού κτιριακού συγκροτήματος που στέγαζε ηγετικά τους στελέχη κι αρχηγούς του δικτύου της τρομοκρατικής οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ-Κάϊντα.