Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε χαιρετισμό του στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε χαιρετισμό του στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί. Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά» ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως «ζούμε σε μια περίοδο όπου οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, η πανδημία, αλλά και η κλιματική κρίση, έχουν αναδείξει τους περιορισμούς και τα προβλήματα του κυρίαρχου μέχρι χτες οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αναμασάει οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν στην πτώχευση» και πως υλοποιεί «τα trickle down economics, που από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ απορρίφθηκαν πανηγυρικά». «Αν κανείς ονειρεύεται μια οικονομία χαμηλού κόστους, τελικά θα έχει μια οικονομία χαμηλών προσδοκιών όπου οι περισσότεροι θα ζουν μέσα στην ανασφάλεια» τόνισε.
Έκανε επίσης λόγο για «κυβερνητική προπαγάνδα που μιλάει για μια οικονομία που καλπάζει» για να προσθέσει πως «το μόνο που σίγουρα καλπάζει είναι η ακρίβεια, οι ανισότητες, η ανασφάλεια».
«Τα δεδομένα και τα γεγονότα, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη μεγάλη βουτιά του 2020, δεν επιτρέπουν κλίμα ευφορίας» παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγώντας πως «στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ της χώρας θα υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από αυτό του 2019».
«Η πανδημική κρίση έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τα ‘δίδυμα ελλείμματα’ της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσιονομικό και του εμπορικού ισοζυγίου, αναστέλλοντας τα αποτελέσματα της προσαρμογής των τελευταίων χρόνων» ανέφερε συμπληρώνοντας παράλληλα πως «η ακρίβεια μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% τον Οκτώβριο και 10% τον Νοέμβριο του 2021».
«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε έναν δυισμό την οικονομία με λίγους και ισχυρούς να ωφελούνται και τη συντριπτική πλειοψηφία να μην εισπράττει από την ανάκαμψη. Και αυτός ο δυισμός είναι που υπονομεύει την προοπτική μιας διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάπτυξης» συνέχισε.
Εκτίμησε πάντως πως η Ελλάδα όμως είχε και έχει δυνατότητες, αλλά για να τις αξιοποιήσει χρειάζεται δομικές αλλαγές και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, αγαπητές φίλες και φίλοι, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ.... Ενθαρρύνουμε τη δράση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και σχετικές κοινές πρωτοβουλίες. Σας θυμίζω, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που συνέβαλε σε αυτήν την κατεύθυνση, με την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ άλλων και για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις τον Δεκέμβριο 2018» πρόσθεσε.
Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα πως «μπορούμε και πρέπει να υλοποιήσουμε περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα με σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας το καλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το ανθρώπινο κεφάλαιο». Ταυτόχρονα όμως, μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή παραδείγματος, επενδύοντας σε ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς, κατέληξε.