Κόσμος
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 17:33

Πέντε μύθοι και μία αλήθεια

Είναι οι επιστήμονες διχασμένοι ως προς την ευθύνη του ανθρώπου για την υπερθέρμανση της γης;

Το 2004, η επιθεώρηση Science μελέτησε 928 επιστημονικές δημοσιεύσεις για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Ούτε μία δεν διαφωνούσε με την άποψη ότι η υπερθέμανση της γης προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την καύση ορυκτών καυσίμων. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση από οποιοδήποτε άλλο, με εξαίρεση ίσως το νόμο του Νεύτωνα.

Μήπως η θέρμανση του πλανήτη αποτελεί μέρος του φυσικού του κύκλου. Δεν υπήρχαν εκπομπές καυσαερίων όταν έλαβε τέλος η προηγούμενη εποχή των παγετώνων. Γιατί λοιπόν η σημερινή θέρμανση να οφείλεται σε αυτές;

Υπάρχει μια μικρή αλήθεια σ' αυτό. Οι κλιματικές αλλαγές δεν έχουν σταματήσει ποτέ, κι ούτε θα σταματήσουν. Αλλά τις έχουμε φορτώσει με τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου δικής μας παραγωγής, που έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις. Από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση, έχουμε απελευθερώσει συνολικά γύρω στο ένα τρισεκατομμύριο τόνους αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδευτεί περισσότερη θερμότητα, που ισοδυναμεί με 0,6 βαθμούς Κελσίου. Οσο περισσότερα αέρια προσθέτουμε, τόσο πιο θερμή θα γίνεται η ατμόσφαιρα.

Μήπως η θέρμανση του πλανήτη οφείλεται αποκλειστικά σε αλλαγές στην εκροή ενέργειας από τον Ηλιο;

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι γύρω στο 40% της θέρμανσης του πλανήτη οφείλεται πράγματι στην ηλιακή δράση. Από το 1980 και μετά, όμως, αυτή η δράση μειώνεται. Και παρά ταύτα, η θερμοκρασία στη γη έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Τη δεκαετία του '70, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι έρχεται μια νέα Εποχή των Παγετώνων, και διαψεύστηκαν. Γιατί να τους εμπιστευτούμε σήμερα;

Στην πραγματικότητα, δύο επιστήμονες διατύπωσαν τη δεκαετία του '70 την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρξει τους επόμενους αιώνες ψύχρανση του πλανήτη. Σήμερα, υπάρχει συναίνεση δεκάδων χιλιάδων κλιματολόγων.

Μήπως η εμμονή για το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι απλώς η τελευταία εκδοχή της έμφυτης ψυχολογικής ανάγκης των ανθρώπων να πιστεύουν στην επικείμενη αποκάλυψη;

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στηρίζεται σε μια πολύ στενή εμπειρική παρατήρηση του πραγματικού κόσμου. Αν τα συμπεράσματα των επιστημόνων ικανοποιούν μια διανοητική ανάγκη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λανθασμένα. Οι αρνητές των ευθυνών που φέρει ο άνθρωπος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μοιάζουν με τον Γαλιλαίο, όπως θα ήθελαν, αλλά με το Βατικανό.

Πηγή: The Independent