Κόσμος
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 20:18

Τουρκικές προκλήσεις και απαιτήσεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανέρχεται στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για έρευνες πετρελαίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και, παρά το γεγονός ότι εκ μέρους μας είχε ζητηθεί να μην πραγματοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία, στις 15 - 16 Ιανουαρίου έγινε γνωστό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ότι μια τέτοια συμφωνία θα υπογραφόταν μεταξύ της ε/κ διοίκησης της Νότιας Κύπρου και του Λιβάνου», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Και συνεχίζει: «Κατόπιν αυτού έγιναν και νέα διαβήματα τόσο προς τον πρέσβη του Λιβάνου στην Αγκυρα, όσο και προς το υπουργείο των Εξωτερικών στη Βηρυτό. Ομως, έγινε γνωστό στις 17 Ιανουαρίου 2007 η συμφωνία υπεγράφη. Κατόπιν αυτού από τους αρμόδιους του Λιβάνου ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής. Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτήσαμε να μην τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Τελευταία, έγινε γνωστό ότι και η Βουλή της ε/κ διοίκησης της Νότιας Κύπρου ψήφισε Νόμο, ο οποίος ρυθμίζει τις έρευνες πετρελαίων στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Οπως ανακοινώθηκε και από την "ΤΔΒΚ", στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου δικαίωμα και αρμοδιότητα έχει και η "ΤΔΒΚ". Από την άλλη πλευρά η ε/κ διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού. Κατά συνέπεια, οι νόμοι τους οποίους ψηφίζει η ε/κ διοίκηση της Νότιας Κύπρου και οι συμφωνίες τις οποίες υπογράφει με τις ενδιαφερόμενες χώρες από τη δική μας πλευρά θεωρούνται ότι δεν έχουν ισχύ. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει θεμιτά και έννομα δικαιώματα. Κατά συνέπεια, ένα τμήμα των θαλάσσιων αυτών περιοχών, όπου η ε/κ διοίκηση της Νότιας Κύπρου σκοπεύει να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες, ενδιαφέρουν τα θεμιτά και έννομα δικαιώματα της Τουρκίας... οι χώρες και οι εταιρείες οι οποίες θα σκεφτούν να κάνουν σχετικές εργασίες, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τόσο την ευαίσθητη κατάσταση της νήσου, όσο και τη βούληση του ετέρου ιδρυτικού λαού που είναι οι Τουρκοκύπριοι και σε κάθε περίπτωση να μην κάνουν απόπειρες, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τη λύση της κυπριακής υπόθεσης».

Απάντηση της Αθήνας

«Πρόκειται για θέσεις που έρχονται σε καταφανή αντίθεση με θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας.

Αμφισβητούν ευθέως και απροκάλυπτα το δικαίωμα τρίτων, ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών να ενισχύουν, στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, τη συνεργασία τους με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες.

Εν κατακλείδι, είναι θέσεις απόλυτα αντιπαραγωγικές που μόνον αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου, οι λαοί της οποίας επιθυμούν ένα καλλίτερο μέλλον ειρήνης και ευημερίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.