Τεχνολογία-Επιστήμη
Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 12:40

Διαπλανητικό σύστημα επικοινωνίας στέλνει στο Διάστημα η NASA

Το σύστημα χρησιμοποέι τεχνολογία λέιζερ για να μεταδίδει γρήγορα μεγάλο όγκο δεδομένων από κάθε σημείο του ηλιακού συστήματος στη Γη.

H διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου διευρύνεται συνεχώς σε πολλά επίπεδα ερευνητικά αλλά και εμπορικά. Νέοι διαστημικοί σταθμοί, επανδρωμένες αποστολές και δημιουργία βάσεων και αργότερα αποικιών στη Σελήνη, τον Άρη και άλλα σημεία του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται σε τελικά στάδια προετοιμασίων. Όπως είναι ευνόητο για την επίτευξη όλων αυτών των διλόδοξων στόχων ένας κρίσιμος τομέας είναι οι κάθε είδους επικοινωνίες.

Είναι επίσης δεδομένο ότι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη Γη τόσο πιο δύσκολο είναι να υπάρχει γρήγορη και καλής ποιότητας τόσο ανάμεσα στα διαστημικά αντικείμενα και δομές (οχήματα, δορυφόρους, βάσεις κ.α) μεταξύ τους όσο και ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα και δομές με τη Γη.

Η NASA πειραματίζεται τα τελευταία χρόνια με συστήματα οπτικών επικοινωνιών με χρήση λέιζερ που κωδικοποιούν τα δεδομένα σε μια δέσμη φωτός, η οποία στη συνέχεια μεταδίδεται σε κάποιο σταθμό λήψης είτε αυτός βρίσκεται στο Διάστημα είτε στη Γη. Η NASA ανέπτυξε αρχικά και δοκιμάσε με επιυχία το σύστημα Lunar Laser Communications (LLCD) για επικοινωνίες με χρήση λέιζερ σε αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτές στην αποκαλούμενη «χαμηλή γήινη τροχιά», δηλαδή κάτω από χίλια χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

Η NASA ανέπτυξε με βάση το σύστημα LLCD ένα νέο ακόμη πιο εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας με χρήση λέιζερ, το LCRD είναι σύστημα επικοινωνίας που θα τοποθετηθεί σε ένα δορυφόρο ο οποίος θα κινείται και θα λειτουργεί σε ύψος περίπου 35 χιλιάδων χλμ. Ο δορυφόρος θα συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και με δύο σταθμούς λήψης δεδομένων στη Γη, ένα στη Χαβάη και ένα στην Καλιφόρνια. Στόχος είναι ο δορυφόρος να στέλνει στη Γη τα δεδομένα του διαστημικού σταθμού με ρυθμό 1,2 Gbps/δευτ. που μεταφράζεται στο να «κατεβάζει» κάποιος μια ταινία στον υπολογιστή του σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Η αποστολή αυτή έχει προγραμματιστεί να έχει διάρκεια δύο ετών. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα δοκιμαστεί η λειτουργία του συστήματος ανάμεσα στα άλλα και σε σχέση με της ατμοσφαιρικές συνθήκες της Γης. Αν δηλαδή οι νεφώσεις ή άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα επηρεάζουν και σε τι βαθμό την επικοινωνία ανάμεσα στο σύστημα LCDR και τους τερματικούς σταθμούς στη Γη.

Επιπλέον η τεχνολογία αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σε μικρού μεγέθους συσκευές και συστήματα κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί στα επανδρωμένα σκάφη που θα ταξιδέψουν στην Άρη επιτρέποντας έτσι άμεση και υψηλής ποιότητας επικοινωνία με τη Γη γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του δύσκολου και μεγάλης διάρκειας ταξιδιού. Όπως έγινε γνωστό όλα είναι έτοιμα για την εκτόξευση του δορυφόρου της αποστολής και αναμένεται η απόφαση της NASA για το πότε θα συμβεί αυτό πιθανώς και μέσα στα επόμενα 24ωρα.