«Είμαι κατά τα δύο τρίτα Μέρκελ και το ένα τρίτο Θάτσερ» λέει για τον εαυτό της η Βαλερί Πεκρές. Η 54χρονη Πεκρές είναι πλέον η υποψήφια του κεντροδεξιού «Ρεπουμπλικανικού» κόμματος (LR) για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία. Φιλοδοξία της; Αρχικά, να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Γιατί όλα δείχνουν ότι ο Μακρόν θα είναι ο ένας από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο.
Του Μιχάλη Ψύλου
«Είμαι κατά τα δύο τρίτα Μέρκελ και το ένα τρίτο Θάτσερ» λέει για τον εαυτό της η Βαλερί Πεκρές. Η 54χρονη Πεκρές είναι πλέον η υποψήφια του κεντροδεξιού «Ρεπουμπλικανικού» κόμματος (LR) για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία. Φιλοδοξία της; Αρχικά, να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Γιατί όλα δείχνουν ότι ο Μακρόν θα είναι ο ένας από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο.
Για να το πετύχει αυτό βέβαια η Πεκρές θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει στον πρώτο γύρο τους δύο εκπροσώπους της άκρας δεξιάς: Τον Ερίκ Ζεμούρ και τη Μαρίν Λε Πεν, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Είναι πάντως η τρίτη γυναίκα που, μαζί με τη Μαρίν Λεπέν και τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, θέλει να αμφισβητήσει τον νυν πρόεδρο, τον Απρίλιο του 2022.
Στις δημοσκοπήσεις η Βαλερί Πεκρές συγκεντρώνει προς το παρόν το 11% των προτιμήσεων των Γάλλων ψηφοφόρων και φυσικά το έργο της μόνο εύκολο δεν είναι!
Περιφερειάρχης εδώ και πέντε χρόνια στην περιοχή του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς, η 54χρονη Πεκρές είναι μια έμπειρη πολιτικός: Επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος και διετέλεσε δύο φορές υπουργός, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Προϋπολογισμού. Στο γκωλικό κόμμα, εξακολουθούσε να θεωρείται για δεκαετίες ως «Bebe Chirac», η πολιτική «θυγατέρα» του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος έφερε τη νεαρή απόφοιτο της περίφημης σχολής ΕΝΑ στο Μέγαρο των Ηλυσίων ως σύμβουλο. Μετά την εκλογική ήττα του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν από τον Μακρόν το 2017, η Πεκρές αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το Κίνημα «Libres!» - μια πολιτική αποστασία την οποία τα 150.000 κομματικά μέλη των Ρεπουμπλικάνων έχουν τώρα προφανώς συγχωρέσει.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο της είναι όμως πως δεν είναι κοντά στον απλό κόσμο, αλλά θεωρείται τέλεια εκπρόσωπος της παριζιάνικης τεχνοκρατίας. Εργάστηκε ως δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για οκτώ χρόνια.
Στην εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, η Πεκρές συμμετείχε στη στροφή του κόμματός της προς τα δεξιά και δεν απέφυγε να αυτοαποκαλείται « η γυναίκα του νόμου και της τάξης». Προανήγγειλε ένα «σοκ στην εξουσία» και έκανε «όνομα» με προτάσεις που φαινόταν να έχει αντιγράψει από τους ακροδεξιούς λαϊκιστές.Για την Πεκρές, η «ασφάλεια, ο σεβασμός και η κρατική εξουσία» είναι ο πυρήνας της προεκλογικής εκστρατείας. «Θα αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια της Γαλλίας και θα προστατεύσουμε τους Γάλλους» δήλωσε η Πεκρές, μετά την εκλογή της ως υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη Γαλλική προεδρία. «Οι Συντηρητικοί επέστρεψαν», πρόσθεσε, θέτοντας ως στόχο την «επαναφορά της υπερηφάνειας της Γαλλίας και την προστασία των Γάλλων».
Αν και πιο μετριοπαθής σε σύγκριση με τη Λε Πεν, η Πεκρές, πραγματοποίησε μια εσωκομματική εκστρατεία υποσχόμενη να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό αδειών διαμονής για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την ΕΕ, να σκληρύνει τις δικαστικές ποινές στα «σκληρά προάστια» του Παρισιού όπου η αστυνομία βρίσκεται υπό πίεση και να απαγορεύσει στις γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία να φοράνε τη μουσουλμανική μαντίλα.«Νιώθω τον θυμό των ανθρώπων που αισθάνονται ανίσχυροι μπροστά στη βία και την άνοδο του ισλαμικού αυτονομισμού, που νιώθουν πως οι αξίες τους και ο τρόπος ζωής τους απειλούνται από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση» όπως είπε.
Η Πεκρές δηλώνει «πιο μεταρρυθμιστική» από τον Εμανουέλ Μακρόν και ότι διαθέτει «περισσότερη εξουσία από τη Μαρίν Λεπέν». Η Πεκρές θα μπορούσε ενδεχομένως να απευθυνθεί στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στους οποίους ο Μακρόν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχουν απογοητευτεί απο τον Γάλλο πρόεδρο. Θα πρέπει να επιδιώξει τη στήριξη και πιο συντηρητικών ψηφοφόρων, τους οποίους φλερτάρουν επίσης οι δύο υποψήφιοι της άκρας δεξιάς. «Η Πεκρές έχει το δύσκολο έργο να βρει ξανά χώρο για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι είναι σφηνωμένοι μεταξύ του Μακρόν στο έβρει και των δύο υποψηφίων στα δεξιά, της Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ» γράφει η ισπανική El Pais. Η Πεκρές λέει ότι «ο μακρονισμός είναι αδιέξοδος και έχει φέρει τη στασιμότητα». Η υποψήφια υπόσχεται ότι θα βάλει ξανά τάξη στον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον σκοπό αυτόν, θέλει να κόψει 200.000 δημοσίους υπαλλήλους και να απελευθερώσει τη Γαλλία από τη γραφειοκρατία με «μεταρρυθμίσεις σοκ», όπως το θέτει. Θέλει επίσης να ολοκληρώσει την καθυστερημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Έχει δηλώσει μάλιστα πως θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη. Διατείνεται, πάντως, ότι βασίζεται στον «κοινωνικό Γκωλισμό» και θέλει να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς, μέσω κοινωνικών εισφορών. Η Πεκρές βλέπει ως καλό οιωνό ότι τα γενέθλιά της είναι στις 14 Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι θα πουν οι Γάλλοι…