Ογδόντα μαχητικά αεροπλάνα Rafale παρήγγειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Γαλλία - μια παραγγελία ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τον οπλισμό, γεγονός πρωτόγνωρο για την Dassault και εξαιρετικό για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, γράφει η Les Echos.
Ογδόντα μαχητικά αεροπλάνα Rafale παρήγγειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Γαλλία - μια παραγγελία ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τον οπλισμό, γεγονός πρωτόγνωρο για την Dassault και εξαιρετικό για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, γράφει η Les Echos.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που κέρδισε ποτέ η Dassault για την πώληση των Rafale , ανακοινώνοντας μια παραγγελία ρεκόρ για 80 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό θα κάνει τα ΗΑΕ τον πρώτο πελάτη σε εξαγωγές Rafale, μπροστά από την Αίγυπτο», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει:
«Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, γνωστός ως MBZ, γέμισε πέρα από κάθε προσδοκία το χριστουγεννιάτικο καλάθι του προέδρου Μακρόν, με αφορμή την επίσκεψή του στην Παγκόσμια Έκθεση που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι»
Το Γαλλικό υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για σύμβαση ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ. Στην παραγγελία αυτή πρέπει να προστεθεί η σύμβαση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για 12 μαχητικά ελικόπτερα Caracal (H225M) που κατασκευάζονται από την Airbus Helicopters και 2 δισεκατομμύρια για τα οπλικά τους συστήματα .
Στον απόηχο αυτών των ανακοινώσεων, οι μετοχές της Dassault Aviation εκτινάχθηκαν στα ύψη, σημειώνοντας άλμα 9% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
Μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις
Στο Ντουμπάι, ο Πρόεδρος Μακρόν χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία στην ιστορία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζοντας ότι αυτά τα Rafales θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, όπως και τα ελικόπτερα και τα συναφή όπλα.
Όλα αυτά διευκολύνθηκαν από τη «μακροχρόνια σχέση» μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», εξηγεί ο Μακρόν. Αυτή η σχέση «έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες σταθεροποίησης της περιοχής. Όλα αυτά επιτάχυναν τις συζητήσεις που είχαμε για πολύ καιρό και κατέστησαν δυνατή τη σύναψη μιας σειράς συμφωνιών σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε ο Μακρόν.
Ερωτηθείσα από το «Les Echos», η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, δήλωσε ενθουσιασμένη με τις θετικές εξελίξεις για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία και πρόσθεσε οτι η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων.. Η Γαλλία έχει επίσης υπογράψει με τα Εμιράτα ορισμένες άλλες συμβάσεις συνεργασίας, ιδίως από μεγάλα ονόματα του τομέα της ενέργειας - Engie, TotalEnergies ή TechnipEnergies.