Δεκάδες είναι οι χώρες που έχουν καταγράψει κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακάλυψή της στις χώρες της νότιας Αφρικής. Στον «χορό» μπήκε χθες και η χώρα μας, καθώς ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Κρήτη.
Δεκάδες είναι οι χώρες που έχουν καταγράψει κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακάλυψή της στις χώρες της νότιας Αφρικής. Στον «χορό» μπήκε χθες και η χώρα μας, καθώς ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Κρήτη.
Η παραλλαγή παραμένει σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητη, με τη μεγαλύτερη φοβία να επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο να δημιουργείται «τρύπα» στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ενάντια στον ιό. Σύμφωνα με επιστήμονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι απαντήσεις για τα εμβόλια δεν αργούν, και θα είναι διαθέσιμες στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μετά την «ετυμηγορία» οι ειδικοί μπορούν να καταλήξουν αν χρειάζεται τροποποίηση των διαθέσιμων εμβολίων ή θα δοθεί έμφαση στην χορήγηση ενισχυτικών δόσεων. Στην δεύτερη περίπτωση, τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στην παραγωγή αντισωμάτων για τη «μάχη» με τον ιό.
Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί ένα άλλο χαρακτηριστικό που έγινε γνωστό όσον αφορά την δράση της Όμικρον καθώς φαίνεται να μολύνει και όσους έχουν ήδη νοσήσει. Σύμφωνα με την πρώτη λεπτομερή μελέτη για το μεταλλαγμένο στέλεχος, από το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD), η Όμικρον εμφανίζει σημαντική αύξηση των επαναμολύνσεων. Μάλιστα ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή είναι 2,4 φορές υψηλότερος.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Όμικρον το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι ότι έχει απλωθεί στο χάρτη περισσότερο από όσο νομίζαμε. Όπως σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό, Δρ Takeshi Kasai, η γεωγραφική κατανομή της παραλλαγής Όμικρον είναι «πιθανότατα ήδη ευρύτερη από αυτή που αναφέρεται επί του παρόντος».
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων του Covid-19.
Παράλληλα, συσσωρεύονται οι ενδείξεις ότι η παραλλαγή κυκλοφορούσε ήδη σε άλλες χώρες προτού οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής ειδοποιήσουν τον κόσμο για την παρουσία της. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, έχει εντοπιστεί κρούσμα της Όμικρον που μπήκε στη χώρα στις 12 Νοεμβρίου, και στην Ολλανδία στις 19 Νοεμβρίου.
Τέλος, αυξάνονται επίσης τα κρούσματα της παραλλαγής που εντοπίζονται χωρίς να έχουν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, χωρίς να έχουν ταξιδέψει καθόλου, ή χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει ταξιδέψει, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση λαμβάνει χώρα στην κοινότητα.
«Όταν ανιχνεύουμε μια παραλλαγή ή έναν ιό… συνήθως θα την εντοπίσουμε εβδομάδες μετά την έναρξη της εξέλιξής της», δήλωσε ο Kasai, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί έκπληξη που εντοπίζονται κρούσματα στην Ευρώπη.
«Μόλις εντοπιστεί μια παραλλαγή, ιδιαίτερα αυτή που είναι πιθανό να είναι πιο μολυσματική, θα έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα λίγα αρχικά κρούσματα και τις χώρες όπου εντοπίσυηκαν. Αυτή είναι η φύση της μολυσματικής νόσου σε έναν κόσμο όπου τα διεθνή ταξίδια είναι τόσο συνηθισμένα», δήλωσε στο CNBC ο καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, Lawrence Young, προσθέτοντας ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Όμικρον κυκλοφορεί ευρύτερα και για περισσότερο από ό,τι έχει αναφερθεί προηγουμένως».
naftemporiki.gr