Κόσμος
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 08:55

«Έρχεται» η αποκρυπτογράφηση της Όμικρον: Τροποποιημένα εμβόλια ή ενισχυτική δόση;

Μία εβδομάδα έχει περάσει από την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, η οποία πάτησε το «κουμπί πανικού» διεθνώς. Πλέον επείγουσα είναι η ανάγκη κατανόησης του νέου στελέχους και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στις μεταλλάξεις που φέρει.

Μία εβδομάδα έχει περάσει από την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, η οποία πάτησε το «κουμπί πανικού» διεθνώς. Πλέον επείγουσα είναι η ανάγκη κατανόησης του νέου στελέχους και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στις μεταλλάξεις που φέρει.

Προς αυτή την κατεύθυνση φιλοδοξούν να ρίξουν φως επείγουσες μελέτες οι οποίες ξεκίνησαν σε μια παγκόσμια συνεργασία που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε λίγες μέρες, δήλωσε επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιστημονική έρευνα

Περίπου 450 ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να εργάζονται για την απομόνωση της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής από δείγματα ασθενών, την ανάπτυξή της στο εργαστήριο, την επαλήθευση της γονιδιωματικής της αλληλουχίας και τη δημιουργία μεθόδων δοκιμής της σε δείγματα πλάσματος αίματος, εξήγησε η Ana-Maria Henao-Restrepo, η οποία ηγείται του σχεδίου έρευνας και ανάπτυξης του ΠΟΥ για τα εμβόλια και τις καινοτομίες κατά τη διάρκεια επιδημιών και πανδημιών.

«Ελπίζουν ότι αυτό θα συμβεί εντός ημερών, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να ασκήσουμε πίεση ότι θα συμβεί εντός τριών ημερών - θα πρέπει να πούμε ότι θα συμβεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξή της από τη Γενεύη την Τετάρτη.

Η εργασία τους περιλαμβάνει την εξέταση πλάσματος αίματος από άτομα που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη SARS-CoV-2 ή έχουν ανοσοποιηθεί με διαφορετικά εμβόλια Covid για να μετρηθεί η συγκέντρωση των αντισωμάτων που απαιτούνται για την εξουδετέρωση ή τον αποκλεισμό του ιού. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν τα υπάρχοντα εμβόλια Covid πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι για την προστασία από την Όμικρον.

Θα χρειαστεί τροποποιημένο εμβόλιο;

Η βασική ανησυχία γύρω από το νέο στέλεχος είναι ότι ίσως διαφεύγει των εμβολίων, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι η Όμικρον θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες εξάρσεις με «σοβαρές συνέπειες» εν μέσω ενδείξεων ότι η παραλλαγή γίνεται πιο μεταδοτική.

Οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής της σύνθεσης του εμβολίου θα απαιτούσε προσεκτική εξέταση, ειδικά επειδή το στέλεχος Δέλτα παραμένει επί του παρόντος ο κύριος μοχλός πίσω από τις εξάρσεις του κορωνοϊού και τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν επαρκή ασπίδα εναντίον του, εξήγησε η Henao-Restrepo.  

Να σημειωθεί ότι μέλη της επιστημονικής κοινότητας είχαν ζητήσει την τροποποίηση των εμβολίων και στο παρελθόν, όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Βήτα, η οποία ωστόσο δεν επικράτησε ποτέ και δεν χρειάστηκε η αναπροσαρμογή των σκευασμάτων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ήδη προετοιμάζονται για αυτό το σενάριο, κάτι που όπως λέει η ειδική του ΠΟΥ βοηθάει στην προετοιμασία. «Ο ΠΟΥ επικοινωνεί με κάθε μία από τις φαρμακοβιομηχανίες και ζητά από αυτούς πληροφορίες για τα τρέχοντα σχέδιά τους να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους, εάν έχουν προκαταρκτικά δεδομένα, και το χρονοδιάγραμμα για την κλιμάκωση και την εφαρμογή των τροποποιήσεων», είπε.

Αν και τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται όταν περάσουν αρκετοί μήνες μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό, η ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις παραλλαγές του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, τονίζει το Bloomberg. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι μια τρίτη δόση περίπου έξι μήνες μετά τη δεύτερη μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων, καθιστώντας την ενισχυτική δόση ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της Όμικρον.

naftemporiki.gr