Πολιτιστικά
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 08:01

Μεξικό: Στο φως βωμός των Αζτέκων

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν έναν βωμό που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα κοντά στην Plaza Garibaldi, την πλατεία στην Πόλη του Μεξικό, που φημίζεται για τους μουσικούς mariachi.

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν έναν βωμό που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα κοντά στην Plaza Garibaldi, την πλατεία στην Πόλη του Μεξικό, που φημίζεται για τους μουσικούς mariachi.

Λίγο αφότου ο Hernan Cortes κατέκτησε την πρωτεύουσα των Αζτέκων, Tenochtitlan,  στη σύγχρονη πόλη του Μεξικό, το 1521, ένας ιθαγενής, που επέζησε της αιματηρής ισπανικής εισβολής έφτιαξε έναν βωμό, όπου βρέθηκε θυμίαμα και ένα δοχείο με ανθρώπινη στάχτη.

Το σπίτι που περιέβαλε τον βωμό αποτελούνταν από ένα μεγάλο δωμάτιο που ένωνε με ένα διάδρομο πέντε μικρότερα δωμάτια, ένα από τα οποία πιστεύεται ότι ήταν κουζίνα. Στον απόηχο της πτώσης της πρωτεύουσας, πιθανότατα μεταξύ 1521 και 1610, ο βωμός έγινε «για να μαρτυρήσει το τέλος ενός κύκλου της ζωής και του πολιτισμού των κατοίκων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το εσωτερικό αίθριο όπου πραγματοποιούνταν τα τελετουργικά είναι περίπου τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σύμφωνα με μια ομάδα αρχαιολόγων που πέρασε τρεις μήνες αναλύοντας τα ευρήματα. Βρήκαν διάφορα στρώματα του κτίσματος -που κάποτε ήταν σπίτι, μαζί με 13 θυμιατήρια, πέντε κύπελλα, ένα φλιτζάνι, ένα πιάτο και ένα δοχείο με αποτεφρωμένα υπολείμματα ανθρώπινου σκελετού. Το εύρημα συμπίπτει με τα 500 χρόνια από την ισπανική κατάκτηση, την οποία η κυβέρνηση του Μεξικού τίμησε χτίζοντας ένα πανύψηλο αντίγραφο του Templo Mayor, του πιο ιερού τόπου του πολιτισμού των Αζτέκων, στο κέντρο της Πόλης του Μεξικό.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σειρά από ανακαλύψεις στην πόλη του Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο πολυσύχναστο κέντρο της πρωτεύουσας, που έριξαν φως στον πολιτισμό των Αζτέκων. Μεταξύ αυτών, ήταν τα ερείπια ενός τελετουργικού χώρου εκδηλώσεων, ένα ομοίωμα λύκου για θυσίες στολισμένο με χρυσό και ένας πύργος από ανθρώπινα κρανία.

Ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador είχε ζητήσει προηγουμένως συγγνώμη από την Ισπανία και το Βατικανό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση του σύγχρονου Μεξικού. Η αρχική ανακάλυψη έγινε τον Αύγουστο, αλλά ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (Inah), έπειτα από τρεις μήνες μελέτης στην περιοχή.