Εύσημα στην Ελλάδα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει και για τα μέτρα ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης απένειμε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εύσημα στην Ελλάδα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει και για τα μέτρα ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης απένειμε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Θυμάμαι πολύ καλά την προηγούμενη συζήτηση που είχαμε και είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγιναν κινήσεις υπό την προσωπική σας ηγεσία, για την ανάσχεση αυτού του κύματος της πανδημίας. Έχετε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, πολύ σωστά διαρθρωμένο» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Επισήμανε ακόμη πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ενισχυτικές δόσεις. «Πρόκειται για έναν από τους πέντε βασικούς σταθεροποιητές, όχι μόνο για την προστασία της υγείας, για να αποτραπεί η κατάρρευση των νοσοκομείων, αλλά και για την προστασία της οικονομίας, κάτι που πραγματικά πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη» παρατήρησε.
Αναφέρθηκε παράλληλα στον δεκαπλασιασμό των ραντεβού που προγραμματίζονται ημερησίως από τους άνω των 60 ετών. «Αν αντιλήφθηκα σωστά από αυτό που μου είπε ο Υπουργός, ο κ. Πλεύρης, πήγαν από 2.000 σε 20.000. Άρα τα μέτρα αποδίδουν. Και, ασφαλώς, εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη» είπε.
Χαιρέτισε ακόμη την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, τη Γκαμπόν, τη Ρουάντα και άλλες. «Εκ μέρους του ΠΟΥ, θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση επειδή κάνατε αυτό που συνιστά ο ΠΟΥ. Κάνετε όλες τις ενέργειες: Χορηγείτε ενισχυτικές δόσεις αλλά επίσης διασφαλίζετε με αλληλεγγύη ότι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες λαμβάνουν εμβόλια» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω, συνεπώς, να εκφράσω την εκτίμησή μου. Το πιο δύσκολο είναι να διανύσουμε το τελευταίο μίλι αυτής της διαδρομής. Το γνωρίζουμε αυτό. Όπως είπατε στεκόμαστε στο πλευρό σας, είμαστε μαζί».
Σε ό,τι αφορά το Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα ο κ. Κλούγκε διαβεβαίωσε ότι θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτελέσει πραγματικά ένα κέντρο αριστείας».
Όσον αφορά την ποιότητα της περίθαλψης, είπε πως ο Οργανισμός συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση μίας πρότασης για ένα εθνικό πλαίσιο για την ποιότητα (παροχής υπηρεσιών) υγείας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κλάδο στην Ελλάδα.
«Και η Ελλάδα θα είναι η πρωτοπόρος για τον ΠΟΥ, όχι μόνο με εμπλοκή του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Διότι η πανδημία έδειξε ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πολύ σημαντική. Και σε αυτό το πρωτοποριακό εθνικό πλαίσιο για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, ο υπουργός κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει κινηθεί δυναμικά ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού» κάνοντας «χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, περιλαμβανομένου του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών».
«Χθες στη Βουλή εξήγησα το σκεπτικό μου: όταν εξετάζουμε όλα τα δεδομένα είναι απολύτως σαφές ότι αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από τον ιό δυσανάλογα πολύ. Κι έχουμε 500.000 Έλληνες άνω των 60 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν» επισήμανε.
Όπως είπε, «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το μέτρα έχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό από μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας. Είμαστε επίσης πρωτοπόροι στην Ευρώπη, πιστεύω, στο να ανοίξουμε τις γραμμές εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, για όλους τους πολίτες. Και ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
naftemporiki.gr